Huvudsidan
Svensk fridykning

Rapport från Världscupen i fridykning
Hawaii 28 oktober - 4 november 2002
text: Sebastian Näslund

Svensk lag på plats: Bill Strömberg, Oscar Tiger, Lotta Ericsson.
Manager: Peter Lindholm
Mer om laget läs här eller (data på landslagsmedlemmarna).

SIDA 1 / 2 / 3 / 4 / resultat .........SIDA 4

 30/10
Inför tävlingen
Bill (lagkaptenen) har bett mig att mörka om lagets sista träningsresultat. (Men efter en revidering av texten efter tävlingen kan jag nu gå in och berätta). Bill gör ett dyk till över 70 meter. Han drog i repet lite för mycket, men det var ett starkt dyk. Oscar gör ett till 64 meter. Lotta gör ytterligare ett dyk till 60 meter. Om dom nu bara får vara friska och Lotta börjar kämpa lite med andhållningen så kan det här bli spännande.

Det har skett officiella träningsdyk ute på linor från katamaran. Bra dag för Sverige - dom dök tidigt på dagen innan det blev trångt på linorna och strömmen förstörde dyk för andra länder. Danske Stig är här och säger som vanligt att han inte tränat - men han ser tränad ut och självsäker. Men nordiska rekordet, det kommer Bill att behålla. Han gör ytterligare ett dyk kring 70 meter. En fransman har ont i örat men det betyder inget för Sverige. Vad USA har för sig vore mer intressant att veta.

 
 En pallplast är inte omöjlig. En drömgräns för laget är att ta mer poäng än förra årets lag. Allt är möjligt om alla pusselbitar faller på plats. Men det gör dom sällan i fridykning. Det måste stämma för allihopa.  
TÄVLINGEN

Nästan vindstilla och den bästa sikt jag hittills sett i bukten. En timmas försening är i såna här sammanhang mer regel än undantag. Alla i laget verkar lugna. Bill är sammanbiten, Lotta lite rastlös och Oscar visar det sig är jävligt nervös.

Jag ligger likt förra året på första parkett med min videokamera. Några meter från tävlingslinan. Jag ser till min förvåning dykare efter dykare komma upp utan problem. Fridykningen har mognat rejält efter första tävlingen (Red sea dive off) för några år sedan då nästa halva startfältet försvann i BO eller LMC. Bill går ner till 66 meter utan problem. Och Oscars vidskepliga trick går hem. Ett krucifix i badbyxorna tar honom ner till 59 och upp igen trots en otrolig nervositet. Nu har han blivit uttagen till dopingtest vilket jag tror kan bli en thriller med tanke på alla piller han äter varje morgon.

Lotta är en sjujävla hjälte - hennes 55 meter var det fräckaste dyk jag nogonsin filmat om man bortser från Myers BO i VM förra året. Juryn var full av beundran när de kollade in bottenkameran efter dyket.

Jag ser henne starta som vanligt men vid 5 meters djup glider viktbältet upp på magen och lossnar. Jag förbannar hennes klantighet men det visar sig att hennes spänne har hakat i linan och öppnats, något som kan hända vem som helst. Nere vid 10 meter har hon fått viktbältet i händerna och efter en kort tvekan tar hon nya kraftiga tag med monofenenan. Hon försvinner ur mitt synfält och jag hoppas innerligt att hon vänder. Det gör hon inte. Kanske borde hon gjort det. Hennes rädsla att sinka laget kanske gör att hon går över sin gräns. På bottenkameran ser domarna hur hon fattar tag i linan med samma hand som hon håller bältet med - tar tag i taggen med andra och sedan lägger hon bältet runt halsen och pumpar upp med händerna ovan huvudet.

Det enklaste dyk hon gjort säger hon efteråt. Ett sjujävla hjältedyk säger jag. Att dra av många meter från PB har återigen visat sig vara en bra strategi för Sverige. Hon har i terorin brutit mot reglerna då hon flyttat runt vikter - det blir upp till domarna att döma.

På lagkaptenmötet kommer kallduschen. Lottas dyk är OK, men Bill tycks ha schabblat till det. han diskvalificeras p g a ROPE VIOLATION. Bill har vridit handen och möjligen/troligen vänt handen och greppat två gånger. Peter och Bill skriver en överklagan och tack vare en otydlighet i reglerna blir dyket nu godkänt - han bytte aldrig "resting point" han bara bytte grepp på samma punkt. Men nästa år är det korrigerat i reglerna. Den unge fransmannen NERY hade inte samma tur. Hans dyk till 70 meter är enkelt och det vill han visa också eftersom han är f d världsrekordhållare på 87 meter. Han stannar nere vid 70 och gestikulerar mot kameran i protest mot att han inte får dyka djupare än 70 meter. Hans hand rör sig längs linan och han diskvalificeras. Dessutom, säger en domare, ska man inte göra statiskt nere i djupet - det är konstant vikt.

Venezuela 195, Sweden 180, USA 168, Czeck 165, UK 160
Så ser poängen ut efter konstantvikt.

DEN STATISKA TÄVLINGEN

Detta är spännande. USA ligger en minut och tolv sekunder efter i poäng och Scott och Deron i USA laget kan båda hålla andan över 7 minuter. Räkna själva - det kan gå hur som helst. I det här läget måste Sverige ställa sig frågan - hur mycket vill vi chansa på att ha kvar andraplatsen? Ska vi safea och nöja oss med brons istället för att riskera att falla ner under tio strecket.

Lotta är först ut och jag är orolig - hon har bestämt sig för 5.30. Har man bestämt sig betyder det att man lyssnar mindre till kroppen. Men nu är jag här för att videofilma inte agera coach. Men det är svårt att inte engageras. Jag ser genom kameralinsen att det inte går bra. Hon blir orolig alltför tidigt och kommer in till kanten alltför sent - hon får till hälften ta sig dit själv. Det är tufft efter fem minuter och näsan vill guppa upp ovanför ytan och jag blir orolig för DQ. Hon går upp på 5.36, egentligen en enkel tid för Lotta men detta är en stor tävling och hon är van att bli coachad av Bill som inte kan vara där nu. Hon berättar efteråt att hon inte minns mycket efter fem minuter. Kanske hör hon Peter L säga "du kan gå upp nu". Hon andas hårt vid uppgång och skakar lite i ansiktet. Domaren skriver videocheck.

Oscar är lugn - detta är hans grej. Jag är också lugn, jag hinner filma både Mandy och en till som startat samtidigt - jag räknar kallt med att inte få se Oscars näsa över vattenytan innan 6.15. Mycket riktigt vid 6.33 går han upp och det ser starkt ut när jag ser honom le innan dom 20 sekundrarna är över. han berättar efter att han körde lite för långt - det fanns inte mycket marginaler. Kan det vara så att lagmedlemmarna individuellt bestämt sig för att det ska bli silver eller inget alls. Kan så vara - detta är mycket tävlingsinriktade människor och den mest tävlingsinriktade av alla kommer sist. Bill Strömberg som just fått se sitt svenska rekord bli stulet av en "nybörjare". Men Bill gör mig inte orolig - en utav världens mest erfarna tävlingsfridykare och en outstanding taktiker. Bill går upp på 6.36, ett nytt svenskt rekord.

Sveriges silvermedalj hänger nu på en mans prestation. Scott från USA. Scott har just fått se sig snuvad på sitt amerikanska rekord på 6.45. På träning höll han 7.40 häromdagen. Just innan 2 minuters nedräkningen börjar tecknar och mimar Tanya Streeter från andra sidan bassängen; s-e-v-e-n-t-w-e-l-v-e-f-o-r-s-e-c-o-n-d. 7 minuter och tolv sekunder och han är USA rekordhållare igen och så har han tagit USA till sin första medaljplats i ett VM. Han skulle bli hjälte. Tjejerna har redan säkrat första platsen till USA. Det kan bli grand slam.

Någon sekund efter 7 avslutar han ställer sig hastigt upp svajar till, faller framåt och Sverige kanske är silvermedaljörer - beroende på vad domarna ser på Lottas video. Även Bill har börjat tveka på sin prestation och vi tittar på min video några gånger.

På captains meeting får vi reda på att Lotta är tävlingens näst bästa andhållare. Bill och Oscar är 3e och 4e bästa andhållare.

Inte illa för ett mixat B-lag att ta silver i ett VM.

En text som sändes på radiosporten P4

"Det var länge sett som ett B-lag som Sverige sände till världsmästerskapet i fridykning nu i helgen på Hawaii. Två av förra årets bronsmedaljörer var inte med och en av platserna i herrlaget hade fyllts av en kvinna. Hur skulle ett mixat lag kunna hävda sig mot världselitens herrlag.
Men redan under träningen visade det sig att här fanns medaaljchans och i fridykning kan allt hända – deltagare kan ta sig vatten över huvudet och diskvalificeras om de kommer upp virriga av syrebrist.
Det började illa i grenen djupdyk Lotta Ericson från Malmö, nervös för att sinka laget, börjar med att på ner vägen mot planerade 55 meter på ett enda andetag, att tappa sitt viktbälte något som leder till diskvalificering, men hon for dock tag i sitt viktbälte och simmar ner till 55 meter och kommer upp med viktbältet runt halsen – en enastående insats som väcker beundran inte bara hos domarna utan också världens fridykarelit. Lagkamraten OscarTiger från Stockholm, en nykomling i sporten simmar ner till 59 meter och kommer upp godkänd – en poäng per meter och varje poäng behövs för detta är en lagtävling. Svenske mästaren Bill Strömberg tar 66 meter (nytt svensk rekord) och tack vare en oturlig diskvalificering för franska laget där en deltagare drar sig två gånger i linan har Sverige i det läget chans på en bronsmedalj inför sista grenen. Andhållning i bassäng. Lotta håller andan 5 min 36 sekunder och kommer upp disorienterad de första sekundrarna innan hon bryter ut i ett leende. Godkänd 55.5 poäng. Ska det räcka för att hålla undan från USA som har två man som kan hålla andan närmare sju minuter.
Svenske Oscar Tiger med järnfysik från flera vasalopp håller hela 6 miuter och 33 sekunder, nytt svensk rekord. Ett rekord han får behålla ända till det att forne svenske mästaren Bill Strömberg äntrar bassängen och ligger blickstilla flytande i bassängen med ansiktet neråt i 6 minuter och 36 sekunder – svindlande tider som USA inte klarar av den här dagen och Sverige tar en sensationell andra plats med ett mixat lag i VM efter Venezuela som vinner. På damsidan vinner USA som dock får akta sig nästa år då svenska Lotta Ericsson kanske hittat lagkamrater till ett damlag. Frågan är hur det ska gå för herrlaget då?"


Sebastian Näslund på plats på Hawaii"

 
 Mer info på engelska delen.