Svenska riksmästerskapet i inomhusfridykning är avgjort - 2005.

För femte gången anordnade svenska fridykarföreningen AIDASWEDEN ett riksmästerskap. Denna gången inomhus i grenarna statisk andhållning och dynamisk simning under vattnet.

Giganternas kamp
Bill Strömberg såg missnöjd ut efter 6.11 i statiskt (han innehar sedan tidigare det svenska rekordet på 6.42). Man kan gissa att han skulle känt sig tryggare med något över 6.20 då han räknade med att behöva varje poäng i försprång mot Mathias Lanner som i år med allvar kom för att utmana honom. Giganternas kamp kom dock av sig något när Wejne Gustavson dök upp ivrigt flåsandes och simmade nästan 20 meter längre än sitt personbästa. 142 meter och nytt svenskt rekord. Ett rekord som troligen inte skulle stå sig så länge eftersom Bill sällan tolererar att bli slagen.

Mathias Lanners 5.33 i statisk representerar i skillnad till Bills resultat exakt 14 meter. Teoretiskt skulle 140 meter ge Bill en rimlig chans att hålla Mathias bakom sig. Det skulle tvinga upp Mathias på över 150 meter vilket är en rejäl distans på en stressig tävling, även för Mathias. Bill väljer att passera Wejnes 143 och hamnar där uppe vid ytan och simmar med hälen ovan vattenytan, något som kommer att leda till diskvalificering om han inte väljer att stanna där. Han fortsätter dock och sträcker sig mot kaklet på 150 meter och drabbas av en rejäl BO. Publiken får för några sekunder se honom stirra upp i taket. En ovanlig syn inom tävlingsfridykning och något som Bill aldrig gjort på ett svenskt riksmästerskap förut. Han är snart på benen igen och kampen om riksmästartiteln är över.
För att vinna räcker det med 121 meter för Mathias. Han väljer att (som han säger) "simma säkert" och simmar "endast" 132 meter och går upp som ny svensk riksmästare. Peter Ols blir tvåa följt av nykomlingen Robert Gustavsson, tätt följda av Lotta, Mikael och Weine.

Ny talang
Vänder du på hundra frågar jag 16-åriga Felicia innan tävling. Hon är Sveriges bästa juniorfensimmare. Hon ser tveksam ut, eftersom hon bara gjort 100 innan. Men senare ser vi henne vända och simma mot 125 meter. Hon är helt inställd på att "slå en viss person" och det är Lotta Ericson.
Felicia tar i kaklet, kommer upp, andas oregelbundet, huvudet skakar lite, säkerhetsdykaren är framme och hon är borta för några sekunder innan hon vaknar till och gör ett OK tecken utan att minnas att hon varit borta verkar det som. Diskvalificerad!

En annan som diskvalificerades var Robert Gustavsson som presterade förvånande 6.02 i statisk. Kanske inte förvånande för honom själv, men det var hans första uppvisning på en svensk tävling. Han protesterade mot beslutet och uppgången godkändes och han blev därmed Sveriges näst bäste andhållare. Tredje plats togs av Sebastian Näslund (jag själv) med 6 minuter blankt (försökte i november på svenska rekordet, men misslyckades totalt med LMC på 5.50).

Christian Hogbring tycks återvända något mer vältränad för varje år och har likt Yamina Enedahl Mekki och jag själv en förkärlek för att simma utan fenor. Redan RM 2002 i vagnhärad dök Christian till 25 meter utan fenor. Nu steg han upp efter säkra 86 meter. Yamina levererade 94 meter utan fenor (tre meter från sitt forna världsrekord). Sebastian Näslund simmade utan fenor och stannade på 91.

Gammal är äldst
På damsidan dominerade som vanligt Lotta Ericson som i dessa två grenar hittills saknat verkligt motstånd i Sverige (Förhoppningsvis får vi se Felicia utmana Lotta igen). Lotta höll andan i 5.31 och slog sitt eget svenska rekord i längdsimningen med en notering på 117 meter. Lotta innehar världsrekordet i andhållning med 6.31. Hennes 117 meter i bassäng är dock inte i närheten av världseliten dock.

Åldringar
Bland veteranerna kan nämnas 59-åriga finländaren Teppo Kallio (5.27) och Hans-Olof Johansson (53 år) som placerade sig på 8:e plats (5:e plats i Gullmästerskapet 2004). Göran Ahlby kom med sin fru som coach och presterade 5.31 vilket är en bit från hans bragder under träning dock.

Sveriges sak är vår
Tävlingen hölls i Ängelholm och besöktes även av atleter från fyra andra nationer. Det blev nordens största tävling då den besöktes av en tävlande mer än RM 2002. Gästande finländaren Timo fortsatte sin vana att slå svenskarna på egen mark när han höll andan i 7.34.

Tävlingen arrangerades av fridykarcentret Onebreath.nu. Dömde gjorde Gunnar Nordström och Jonas Dahringer.

DATA
Antal svenska deltagare 18 stycken.
Yngste deltagare 16 år.
Äldste deltagare 59 år.
Bästa resultat andhållning 6.11
Lägsta resultat andhållning 1.58 min
Antal diskvalificerade 3 stycken
Två världsrekordhållare deltog.

OM SPORTEN - för den oinvigde
Statisk andhållning går till så att man efter flera uppvärmningar i en pool vänder sig med ansiktet neråt och håller andan så länge man kan, långt bortom andningsreflexerna. Våtdräkt används för att behålla värmen. Detta är en farlig att göra ensam!

Dynamisk apnea går till så att man tar ett andetag och simmar så långt man kan under vattnet. Antingen med vanliga fenor eller monofenor. Det finns också en gren utan fenor. Upp till två minuter brukar dessa dyk ta. Detta skall man inte göra utan kunskap på sin fritid.

I båda grenarna diskvalificeras man om man pressat sig så långe att man inte orkar kontrollera sina rörelser direkt vid uppgång. Skakningar kan uppkomma vid låga syrebrister. Endast några få procent av de tävlande misslyckas på detta sätt (3.4% årets RM). Syrebristen är likt en svimning och ger inga medicinska men.

Tävlingsfridykare är de som kan mest om fridykningens risker och vet i vilka omständigheter de kan pressa sig. För den som inte är insatt kan det medföra livsfara. Likt många andra äventyrsidrotter.

Sebastian Näslund