AIDA POLITIK
text; Sebastian Näslund


Jag har som medlem i Aida använt mig av min kända "frispråkighet". Nu innan en ny internationell styrelse väljs vilja lyfta fram vad den gamla styrelsen haft för sig under året.

Jag reagerade på att Aidas nya system för utbildning satts igång utan mycket diskussion och att flera styrelsemedlemmar i internationella styrelsen plötsligt stoltserade med titlar som "master freediver" och "instruktör av högsta klass" över en natt.

Jag påpekade på "Aidas diskussionslista för atleter" att det ser lite illa ut när man ger titlar till varandra inom en snäv krets. Snart fick jag privata mail från andra medlemmar som sa rent ut att vissa i styrelsen inte var värda sina titlar. Jag frågade varför de inte gick ut offentligt med detta? Från en medlem fick jag följande svar: "... being under severe attack nowdays because of making visible mere facts tends to make one cautious. Not all national boards like it if people speek up freely, especially if they are right."

Sedan fördes det på tal på listan att det har egentligen aldrig klart och tydligt röstats om Aida ska ta steget ut och bli en utbildningsorganisation typ PADI.

Ett utbildningsystem har i all fall färdigställdes på papper. Genomtänkt och snyggt. Och för att det skulle kunna fungera letade internationell styrelsen efter personer som kunde börja den praktiska utbildningen av fridykare och andra instruktörer. De letade inte långt längre än i de egna leden och till en del f d aida board medlemmar.

Det är ju inget förvånande. Det händer nästan varje gång ett halvdussin män stänger dörren om sig och börjar bestämma. Efter ett tag märker dom vilket fantastiskt bra jobb dom gör och undrar varför dom får så lite uppskattning för det. Kreativa som dom är börjar dom dela ut privilegier till varandra.

Poängen med det jag försöker säga är inte att de inte skulle vara värda dessa titlar. Min huvudkritik är att det har skett i skymundan för medlemmar och assembly (nationsrådet). Och framför allt att de inte har erbjudit alla medlemmar med samma kunskaper och färdigheter att integreras i olika nivåer i systemet samtidigt.

Till exempel som det ser ut nu måste Aidaswedens ordförande Gunnar Nordström som hållt kurser för dussintals elever i åratal nu vända sig till Bill Strömberg och betala för en kurs om han vill bli officiell Aidainstruktör. Vem av dom har störst vana som utbildare? Mest pedagogiska färdigheter?

Bill Strömberg blev "instruktörs - instruktör" under det gågna året han suttit i internationella styrelsen, även om det är föga känt här i Sverige att han skulle ha hållit några reguljära fridykningskurser. Att han är en fantastisk atlet som coachat många till personbästa vet vi om.

Enligt Aida presidenten nagel tillsattes flera personer efter nogranna utvärderingar av de sökandes CV. Läser man vad som krävs för att bli level 4 så handlar det bl a om att hålla ett visst antal kurser under ett visst antal år. Närmare bestämt 7 kurser under dryga fyra år.

När hölls dessa kurser? Sju kurser per instruktör i dom olika nivåerna skulle bli långt över 130 kurser. Nej, dom har helt enkelt aldrig hållits i den utsträckningen. De som fick sina instruktörstitlar kunde hänvisa till erfarenheter innan Aidasystemet kom igång. Men har de det? Jorg (utbildningsansvarig i internationella Aida board) vill på direkt fråga inte svara på när han fick sin praktiska erfarenhet som utbildare.

Nåväl systemet är startat. Kurser har börjat ges. Och nu kanske tanken är att fridykare och de som sysslar med utbildning skall rada upp sig och ta kurser för att bli certifierade. Aidas utbildningsansvarig har redan en fin internetsida med en uppsjö av kurser med tydliga prislappar.
http://www.immersion.nu/shop/index.php?cPath=21_37

Låter man sånt här spinna vidare så finns det snart en regel som säger att alla som vill tävla måste vara "Level 1* freediver". Och då har de som först släpptes in i utbildningspyramiden den trevliga uppgiften att utbilda alla dessa fridykare mot betalning.

Jag framförde kritiken och backades upp av två till. Inte många, men att tre personer säger samma sak i de oftast döda diskussionslistorna (athletes, judges) är nästan anmärkningsvärt.
Peter Ols formulerar sin åsikt kort och koncist (fritt översatt); "Det ska vara enkelt för en aidamedlem att få sina kunskaper och färdigheter på "papper".

Andra medlemmar har kallat det korruption. Kanske är ett bättre ord nepotism. Jag skulle dock kalla det brist på fantasi. Förstod inte aidaboard hur det skulle se ut när de var de enda som slussades in i ett kommersiellt system och hundratals medlemmar som har färdigheter i fridykning, coaching, utbildning, säkerhet - fick stå utanför. Aidas högste ansvarig för Utbildning gick från en dag till en annan från att vara level 1 instructor till högsta nivå med fyra stjärnor. Han har på senare tid fått en varning för att ha satt en av sina studenter i fara under utbildning. Vidare har Aida Holland beslutat att utesluta alla Aida medlemmar som utbildar i fridykning UTANFÖR aidasystemet. Medlemmarna är dock av en annan åsikt än styrelsen. Men de har svårt att visa det eftersom det inte hållits årsmöte inom AidaHolland på två år.

Kirk Krack (Aidaboard) som var emot att införa ett utbildningsystem var inte SÅ mycket emot att han inte accepterade en instruktörstitel av högsta nivå (vilken handock om någon förtjänar).

Utbildningsansvarig svarar kort att det finns vissa poänger i min kritik och att man står i begrepp att leta upp de inom aida som ska integreras i systemet. Jo kanske var tanken hela tiden så - kanske inte. Nu blir det med all säkerhet snabbare och mer genomgående.

Aida har lidit av att de som engagerat sig och försökt organisera fått massa okonstruktivt gnäll. För att inte hamna bland dessa har jag i mina inlägg skickat med förslag på vad jag anser behöver göras:

MY PROPOSAL

1) If needed, vote in the assembly if Aida should have an educationalsystem.
2) If needed make a correction of current Instructors and their levels.
3) Create a system that grants equal rights to ALL members that where
members when the educational system was put in place.
3b) Just as the board got a special transition to the titles, every single
member with a similar skill and knowledge should get the same opportunity.
3c) So members who where doing coaching/training/education during the time when the board appointed themselves instructor levels may apply with CV and be put in a suitable level as trainer.
4) The FREEDIVER levels shall be dealt with in the same way. ALL Aida freedivers should be placed in the level that represent their skill and knowledge.
5) This will have to take time. A transition period of two years might be needed. Testing will have to be done and one diveseason might not be enough.
6) This should be done at a MINIMUM cost for the members.

Aida internationals nya "master freedivers" och instruktörer av högsta nivå:

S.Nagel
B.Strömberg
K. Krack
K. Meyer
C. Chapuis
D. Baumann
F. Buyle
J-P Francois
J. JANSEN