Resultat lagstatisk

Förra lagstatisk

Reglerna

Apneadagen i Göteborg - 2005
Team Ahlby vinner igen

Föredrag
En utvecklad och specialiserad version av föredraget som hölls på UV-filmfestivalen samt på dykmässan i Stockholm. "Som att vara tillbaka i skolan" sa någon, och jag tror inte det var en komplimang. Mycket fakta, bilder och diagram på rad - för när man försöker beskriva alla faktorer som påverkar ett dyk så inser man att det här med avancerad fridykning är något annat än en simpel scuba-certifiering.

Workshop i andhållning
Denna workshop testades på "vanliga människor" på uv-festivalen med resultatet att 2/3 av 55 personer höll andan längre än de någonsin gjort förut. På apneadagen fanns det 25 personer i salen - fyra från Stockholm - en drös från Örebro Apnea samt resten Göteborgare. Syftet var att vända sig till nybörjare och introducera dem i andhållningens mysterier, men endast sex personer kunde klassas som nybörjare så utsikterna för personbästa sittandes på en stol i ett litet rum var inte så stora. Fyra personer lyckades dock med detta, bland annat Magnus Klahr från GAS som till sin egen förvåning höll över fem minuter. I vilopauserna diskuterades de finare detaljerna av andhållning, för det handlar om mer än att; fasta några timmar innan, hålla andan några gånger i rad och ventilera mer än vanligt.


Dessa bilder från SSDF-friks och UV-festivalen inför 50-talet åhörare.

Film
"Mycket bra film, men synd att den var på danska", sa någon. De två första delarna av "Drömmen om djupet" visades. En dansk dokumentär om Stig Severinsens jorden runt resa till exotiska hav och hans försök att ta ett världsrekord. Produktionsbolaget försöker sälja serien (totalt fyra delar) till resten av världen, så kanske dyker den upp i Sverige.

Lagstatiskt
Återigen var det Team Ahlby (ABC), ÖrebroApnea och G.A.S som möttes sida vid sida i gemensam start i stafettandhållningen i lag om tre. Denna gång med nya hårda regler; varenda försenad sekund i start och byten straffades med -10 sekunder i resultatet, vilket ledde till att inga minus behövde delas ut. G.A.S föll i från snabbt redan efter 9.30 och vid sista bytet låg Örebroapnea 30 sekunder efter TeamAhlby, en ledning som uttökades till hela två minuter. Till slut var det en tävling mellan Peter Boivie och det av laget tidigare satta världsrekordet i denna nya gren. 14.52 passerades med råge och efter en andhållning av 6.01 av Peter så löd vinnartiden 16.08.
Nytt för den här gången var att fler än kommentatorn anammade den högljudda stilen som lagstatisk tillåter; Peter fick hålla andan medan ett halvdussin fridykare stod och skrek åt honom under de sista sekunderna - kom upp - fortsätt - och det var motståndarna som skrek fortsätt. Peter säger sig dock vara helt oemotaglig för stress. De flesta atleter kunde dock enas om att dom frös som hundar i den 23 gradiga poolen. Resultat här.

G.A.S konstaterar nu att tiderna kommit upp i de nivåerna att det är värt för dem att sätta ihop ett A-lag. Något vi hoppas få göra om ÖrebroApnea hyr en simhall för VM uttagning under försommaren som kommer.

En film spelades in med tre kameror. Syftet är att presentera lagstatiskt som gren i en realtidsfilm. Den kommer att skickas till alla som var med i lag.

Tankdyk
Poseidons dyktank är 10 meter djup och med en luftficka vid botten. Det visade sig bli gott om plats i tanken och nära två timmar blev outnyttjade. Många passade på att träna negativa dyk och frenzel/fattah tryckutjämning. G.A.S avslutade med en djupstafett, med avlösning på botten. Erik som vi trodde var helt förlorad in i faderskapet dök upp i sin välkända gröna grodan dräkt. Och dräkt var något som behövdes i det 19 gradiga vattnet.

Smygtest
"Apneadagen" inleddes med en exeprimentell utbildningsdag på lördagen. Fem utvalda fridykare i genomgick ett yogainspirerat program som syftade till att göra dom till bättre fridykare genom en serie torra landövningar som bl a simulerade djup. Kursen tog fem timmar (effektiv tid) och syftar till att ingå i en tvådagarskurs med komplementerande djupdyk från båt. Pilotkursen föll väl ut hos deltagarna. Bland annat tangerade en deltagare sitt personbästa i andhållning och tre gjorde nya personbästa - Jens Schou som är relativt ny inom fridykning gjorde dramatiska 6.43 (med lätt LMC). Mer här.

Tack
Eftersom jag som initiativtagare till apneadagen gick med gips och kryckor kunde jag inte hantera alla problem som dök upp. Tack alla som hjälpte till: fixade mat, klättrade upp på taket och täckte takfönstren så att vi kunde se på film, filmade, var funktionärer vid tävlingen, städade vid poseidontanken.
Framför allt tack till alla som betalade in i förväg så jag slapp strulet att springa runt och prata pengar. Arrangemanget gick runt och det var därför det dök upp lätt lunch till alla. Det finns dock inte utrymme för alltför många att dra sig ur i sista stund (inkomstbortfall) när det finns en hög fast avgift på tanken. För er som missade spirometertestet - påminn mig så får vi ta det nästa gång vi ses!

Kvällen avslutades med att nio Gasare gick på Götas och åt ungsbakad pizza.

text: Sebastian Näslund Foto;Max Märkel, Mikael Matsson, Sverker Persson