Huvudsidan
Svensk fridykning

Audrey Mestre dör i No-limit försök till 170 meters djup
utanför Dominikanska republiken i karibien.
Oktober 2002

Fridykarvärlden lyfte på ögonbrynen sommaren 2002 när en amerikanska (Tanya Streeter) på ett mycket övertygande sätt slog alla befintliga manliga rekord när hon åkte släde till 160 meter.

Det var detta rekord som Audrey Mestre ville slå - ivrigt påhejad av sin man Fransisco "Pipin" Ferreras.
Pipin har ett rykte om sig att vara vårdslös. Någon som dykt med honom under uppväxten på Cuba beskriver honom som den mest hängivna fridykaren, men också den farligaste han mött.
Den svenske fridykaren Bill Strömberg befann sig med teamet några timmars bil och båtfärd från Santo Domingo, när olyckan skedde. Bill var där för att träna med Pipin. Bill uttryckte dagarna innan sin fascination av djupen (166 meter på träningsdyk) men också ifrågasättande av säkerheten. I ett släddyk veckan innan dödsolyckan träffade släden Pipin som säkerhetsdök på 89 meters djup och dyket fick avbrytas. Pipin gick därefter ner till 120 meter för att hämta upp släden. I dyktuben hade han vanlig luft, enligt Bill Strömberg.

I takt med att Audrey klarade dyken med bravur talades det ständigt om nya djupare djup. Det finns hos många fridykare en vilja att krossa det förra rekordet för att påvisa sin storhet. Fransyskan Audrey har dock beskrivits som en ödmjuk och timid varelse.

Audreys dyk är mycket snabba - hon åker en släde med nästan 100 kilo bly. Och hennes dyk är ofta under 3 minuter till djup över 160 meter. Förmodligen är det världens snabbaste släde. Audrey har tränat hårt och målmedvetet med stöd från ett helt team och mycket sponsorpengar. Hon har, efter att Pippin legat lågt ett tag, förts fram som IAFD´s nya stjärna.
Eftersom en svensk fridykare av en tillfällighet fanns på plats har vi fått reda på mer om olyckan än vad som skrivs i pressreleaser. Bill Strömberg var med teamet i nära två veckor innan olyckan och på IAFD´s sida skriven av Carlos Serra kan läsas; "I’m getting fond of Bill, despite his dark and sinister connections with that “other” group".

Mycket var länge okänt om olyckan. IAFD har ännu ej gått ut med information. En pressrelease från nyhetsbyrån AP innehöll många frågetecken och mycket som tyder att den är skriven av någon som inte är insatt i fridykning. 13 säkerhetsdykare sägs ha funnits.
Audrey sägs ha krockat med något (en scubadykare?) nere i djupet. Trimixdykaren vid 170 (Pascal) har i ett skede sagt att hon anlände dit "in distress". Vad som talar mot det är att hon anlände på utsatt tid.

Bill har förmedlat tider från Audreys dykdator (och ber oss att inte sprida dessa uppgifter innan IAFD kommit ut med sin officiella version). Lyftsäcken tog ovanligt lång tid att fylla närmare 30 sekunder. På väg upp kärvade släden och stannade på 120 meter där Audrey förlorade medvetandet. Det hade då gått 3.50. Pipin som för ovanlighetens skull var ovan ytan märkte att hon inte kom upp och hoppade i med tuber. Trimixdykaren (Pascal?) tog upp Audrey till 90 meter och vågade inte gå längre för att inte riskera sitt eget liv. Pipin tog en minut på sig att ta på sig utrustning vid ytan. Audrey fick vänta över en minut på 90 meters djup. Pipin förde sedan henne till ytan dit hon kom efter 8 minuter och 38 (?) sekunder (9.44 enligt vissa uppgifter) efter att hon gett sig av ner. Hon hade puls, men ur munnen kom fradga och blod. Enligt uppgift från IAFDs ordförande, Carlos Serra, hade hon nått sitt måldjup på 170 meter. Vad som kan gått fel kan vi ännu bara spekulera i - att föras upp från 170 meter på knappa 8 minuter är i sig livsfarligt och skapar dekompressionssuka. Om Audrey andats in luft nere på djupet (regulator eller försök till mun mort mun) och sedan blivit medvetslös kan drunkningsreflexen i form av stängt struplock slagit till och hennes lungor tryckts sönder inifrån. Anmärkningsvärt är att lyftsäcken återvänt till ytan efter 4.10, utan Audrey.

Varför satt hon inte fast i lyftsäcken? Varför hade inte säkerhetsdykarna lyftsäckar? Varför fanns ingen färdig extra dykare vid ytan som kunde gå ner? Var fanns alla de påstådda 13 säkerhetsdykarna när trimixdykaren väntade med Audrey på 90 meter? Varför fanns ingen läkare vid rekordplatsen?

Hon togs med racerbåt till ett hotell inne vid kusten (enligt vissa källor tog den färden över en timma då den påstådda racerbåten var en jolle med utombordare lastad med fem personer). Inne vid land dödförklarades Audrey. Kroppen kommer att obduceras.
Något gick väldigt fel, sa en representant för Mares som sponsrade försöket.
Audery Mestre blev 28 år. Så vitt vi vet gjorde hon inga fel. Varför behövde hon dö?

 

Pictures courtesy IAFD

Mer om audrey här:
http://www.freediving.net/audrey.htm

 

 

Bakgrund

Ända sedan Jaques Mayol och Enzo Maiorca (förebilderna till filmen Det stora blå) tävlade om vem som kunde ta sig djupast på ett andetag har titeln om att vara världens djupaste man på ett andetag varit något som flera fridykare eftertraktat. Mayol passerade 105 meter och förlorade sedan intresset. Italienaren Umberto Pelizzari sågs länge som hans efterträdare och hävade väl sin titel mot exilkubanen Pipin Ferreras som är gift med den nu förolyckade Audrey Mestres. Till skilland mot Mayols och Maiorcas släddyk så sker dagens släddyk med huvudet uppåt vilket förenklar tryckutjämningen - dessa dyk varar som regel mellan tre och fyra minuter. Pipins rekordförsök betraktas i större delen av världen som en aning oseriösa. Umberto dök 1999 till 150 meter och Pipin påstår sig ha dykt till 160 (2000, Mexico) och 164 meter, men rykten om blackout vid ytan har aldrig tillbakavisats på ett övertygande sätt.
Deras tävlan beskrivs i den dramatiserade I-Max filmen "Ocean men". De bägge rivalerna vägrade i verkligheten att träffa varandra.
Den storväxte Pipin dyker med mycket vilja och lite eftertanke När t ex tryckutjämningen inte fungerar längre brukar han i djupet släppa in vatten in näsan och upp i bihålerna och på så sätt tryckutjämna dom inre hålrummen - en teknik som flera använder sig av idag. Pipin upplevde flera blackouts och förbjöds till sist av sin läkare att fortsätta dyka djupt. Han upplevde en mycket lång medvetslöshet som han näppeligen överlevde (något han inte fäste så mycket vikt vid sägs det).

Om det är så att en säkerhetsdykare kommit i vägen och skapat den inledande olyckan kommer det att tala för andra säkerhetssystem i framtiden - kanske byggda på motvikter som drar upp dykaren om något går fel. Säkerhetsdykare har många gånger visat sig vara i vägen vid liknande försök.

IAFD - International association of freediving. (I grunden Pipins uppfinning).