Loics´säkerhetssystem


Syrgas efter varje träning


Platsen för VM 2005


Tom Sietas tävlar


Bill B, Anabel, Stig, Bill G


Till höger; Will (NZ) som översatt Umbertos bok till engelska.


... försöker att inte vara i vägen


Stig tränar


Lotta vill djupare

Mer om världsrekord:
http://www.apneamania.com

Världsrekord och andra begivenheter
Oktober 2004
Uppdaterad
text & foto:Sebastian Näslund

Just nu händer mycket ute i den stora fridykningsvärlden. Då jag under senaste halvåret rest runt en del och träffat en del kända apneister tar jag tillfället att berätta lite vad jag sett och hört.

Loic le Ferme - djupast igen.
Loic har enda sedan han gjorde ett No-limit rekord till 162 meter (2 meter djupare än Tanya) fortsatt att träna. Från sin bas i Nice har han ständigt tillgång till djupt vatten. Eftersom fridykning är mer ansett i Frankrike har Loic blivit sponsrad med två "feta" Zodiac båtar varifrån han kan genomföra sin träning.
Efter en internationell tävling i Nice i maj så var vi några som följde med honom ut och tränade. Han har för vana att en gång i veckan dyka djupt med sin släde. Denna gången gjorde han 125 meter. Enda sedan dess har han lagt på några meter varje vecka.

I slutet av oktober gjorde han en serie dyk där det djupaste var 171 meter. 2 minuter ner och 1.40 upp. Hans säkerhet bestod av en miniflaska som kan fylla en luftficka i hans dräkt. Samt ett anti-ballast system som kan startas från ytan. Nu är det ingen tvekan om vem som är världens djupaste man Vi behöver inte längre diskutera Pipins påstådda 170 meters dyk.
Men vad Loic inte vet ännu är att det på en annan plats på jorden pågår seriösa planer på att klå honom. Seriösa planer betyder i det här sammanhanget att de är finansierade och utförs av någon som har öron som gått djupt.

Tanya Streeter
...har tillsammans med sin man jobbat hårt på att lansera Tanya som en TV personlighet. Hon varit programledare för flera produktioner på kabelTV. I och med att hon nu gått upp (säkerligen två) storlekar i byst så får vi förmodligen se mer av henne i TV. Och jovisst kan man dyka djupt med silikon - hon har två världsrekord - skulle någon "ge sig på" dem kanske hon kommer att ses i rekordsammanhang igen.
Hon verkar ha planer på att dyka upp vid Carlos och Stigs världsrekord i slutet av Oktober - men då som programledare

Umberto Pelizzari
Har ju lovat mamma att sluta med världsrekord och andra tokerier (senast han hade ett världsrekord var 1999). Det har inte hindrat denna (f.d) monofenantagonist att just skaffa sig en ful monofena (mat-mas) och göra personbästa (88 meter). Snart får denne konservative dykare väl för sig att börja med "packing" och "negativ" uppvärmning också;-)
Havet besöker han mest som "spearfisher" nu för tiden. Och det så ofta han kan verkar det som. Fast inte blev det någon fisk när vi var ute.
I övrigt tycks han odla sina talanger som handelsman mer är fridykning. För knappa 50.000 kronor (sägs det) kan just du få ensamrättigheterna på att kalla dig "Apnea academy" (rättigheterna för Sverige är redan sålda, förmodligen till rabatt p g a våra kalla vatten och ringa befolkning). Och snart ser vi Umbertos eminenta fridykningsmanual på engelska.
Efter att vi gnällt hur dyrt och jobbigt det är att ta sig till Sardinien berättade Umberto att han bestämt sig för att förlägga sin internationella verksamhet till charterparadiset Sharm-el-sheik i Egypten. Han håller redan kurser där och har genomfört en tävling.

Tom Sietas
...först höll han andan 7 minuter, sedan plötsligt var han en 9 minuterskille. Satte världsrekord på 8.47 med god marginal till resten av fältet. Var hans rekord "untouchable"? Förmodligen och speciellt efter att han gjort 9.24 i en uppvisning. Sedan hittades doping preparat i testet hos denne 23-årige tysk. Inte vilket preparat som helst utan en betablockerare (kanske det bästa dopinget efter epo för en fridykare). Betablockerare tar ner hjärtfrekvensen och kanske också metabolismen. Där fick vi alltså förklaringen! Eller fick vi det?
Mängden var mindre än försumbart liten. Kunde det vara en "kontamination"? Pillerfabrikerna är inte alltid så nogranna med att rengöra sina maskiner. Kunde det ha varit dricksvatten som rent av var nedsmutsat? Tom säger sig bara ha ätit två huvudvärkstabletter det senaste halvåret. Är det inte fusk inblandat så är det tragiskt för Tom. Doping är en stämpel svår att tvätta bort. Kanske är det därför som Karolina Kluft inte sägs äta några piller alls, bara mat. Ytterst är en atlet alltid ansvarig för vad som hamnar i blodet - frivilligt eller ofrivilligt.

Stig Severinsen
...kan jag inte berätta mycket om trots att jag sett honom 12 timmar om dagen i snart 6 veckor. Jag är med i TV-teamet som gör fyra halvtimmar om honom för dansk TV. I det ingår ett tystnadslöfte vad det gäller Stigs träning.
Vad som är officiellt är att Stig ska försöka ta tillbaka sitt världsrekord i konstant vikt utan fenor. Att Herbert simmat till 66 bekymrar honom inte.
Försöket genomförs i Venezuela tillsammans med Carlos Coste i slutet av oktober. Om Världsrekordet i statisk går tillbaka till 8.07 (p g a dopingfällning) så kommer Stig nog att försöka på detta också.
Annat som är officiellt är att Stig under sin träningsperiod försökt sätta ett nordiskt Aida rekord i Free imersion, vilket han misslyckades med. I övrigt är han i mina ögon i imponerande form.

Carlos Coste
Gjorde sig ett namn när han knep simmade till 102 meters djup med fenor och tog Världsrekordet från Guillaume Nery (96). Sedan var han i laget som tog VM guld framför Sverige på Hawaii.
Venezuela har likt andra halvtropiska latinoländer en tradition av harpunfiske. På senare år har Fridykning vaknat rejält. Idrotten har stöd från universitetet i Caracas och regeringen. Alla VM och världsrekordförsök sponsras av myndigheterna. På träningarna i universitetsbassängen står riktiga tränare och domderar. En aktiv "subaquatico" kultur med fensim, uvrugby och fridykning hand i hand.
Carlos kommer att försöka ta rekordet i variabel vikt. 133 meter ner med viktförsedd släde och sedan dra sig upp. Carlos har fördelen med att ha en riktig manager som jobbar hårt och professionellt för honom - flickvännen Gaby
(Carlos har förlorat sitt konstantvikts rekord till tjecken Martin Stepanek 103 meter)

Anabel Briseno
... bor på en av världens bästa platser för fridykning. Det har också gett resultat. Denna 62 åriga mormor har tagit inte mindre än två världsrekord. Nyligen förlorade hon det statiska rekordet till Lotta Ericson.
Mandy Cruickshank har med sina 78 meter i CWT satt det rekordet utom räckhåll för konkurrensen. Så Anabell har nu siktat in sig på konstantvikt utan fenor (CNF). på träning gjorde hon med lätthet (och lättnad) 41 meter. Hennes man Bill Briseno stöder henne 100% som manager och tränare.
För många atleter är det endast kostnaden som hindrar dem från att annonsera rekord. Trots att Anabell har världsrekord och varit på TV så saknas pengar till dopingtest och domare som måste flygas in från andra länder. Något förvånande har en australiensare som förmodligen ska gifta sig med Anabells dotter utsetts till en av domarna. Lite för nära relation kan man tycka.

Bill Graham
... bor också på samma ö som Anabell (där också Deron Vaerbeck och Brett le Master bor). Bill har aldrig varit världsrekordhållare men väl USA mästare i statisk andhållning (6.56). Vad som gör det speciellt är att gubben är 64 år gammal och går med käpp. Hans hemlighet är att han aldrig slutat hålla andan. Från att ha varit tävlingscyklist har han sedan dykt två gånger i veckan nästan hela sitt liv. han har egenheten att göra sina uppvärmningsandhållningar flytandes på rygg. Då ser ingen att han håller andan och då behöver ingen oroa sig för honom. Han vill liksom inte vara i vägen.

Sebastien Murat
...har jag aldrig träffat, men har ändå konverserat rätt flitigt med. Sebastien är en Australiensare med svensk flickvän. Något tillbakadraget tränar han apnea nere i Sydney. Dock har det hela tiden sipprat ut rykten om imponerande resultat. Att tävla har han aldrig velat. Nu undersöker han en ny metod i fridykning. Att dyka på halvtomma lungor. Det förstärker dykreflexen och gör första delen av dyket mycket lätt. I denna obskyra konst reser han runt i världen och håller kurser (kanske en i Sverige nästa augusti).
Nu gör national geographic TV om honom och hans "rekordförsök" som han förlagt till nya Guinea. Mer

Bevan Dewar
.. från Syd Afrika gav sig själv chansen att satsa allt på fridykning under ett halvår. Han bosatte sig i Dahab och levde billigt och tränade i Blue Hole. På ett år utvecklades han från 60 meters kille till 80 meters kille. Nu sägs han dyka över 90 meter. Han lämnar inte mycket åt slumpen och testar allt han kan för att nå det optimala dyket. Det inbegriper på senare tid att badmössa fått ersätta dräkten.

Lotta Ericson
... vår egen Lotta. Likt många andra atleter letar hon pengar till rekordförsök. Likt Anabell har hon tillgång till en av världens bästa platser för fridykningsträning (samma plats där hon en gång upptäckte fridykningen).
Lotta är inte omedveten om att Karoline dal Toe har börjat nosa på det statiska rekordet och med Anabell som är hungrig på att ta tillbaka sitt världsrekord i statiskt så finns det all anledning att fortsätta träna uppåt 6.30. Vilket hon också gör.
Men Lotta fann också ut hur lätt det var att dra sig till 60 meter (FIM) utan någon direkt träning. Free immersion rekordet på 70 ligger alltså genom räckhåll. Saknas är bara pengarna.