Världsrekord i fridykning

Bill Strömberg rapporterar från världens kanske bästa plats för djup fridykning.

Cayman Islands i Karibien - Mars 2004
Sida 2 / sida 3


text: Bill Strömberg
"Mandy-Rae Cruickshank (Canada) and Martin Stepanek (Czech Republic) will both be attempting world records in the disciplines of constant ballast and free immersion." (från deras sajt).
Mandy vill alltså dra sig ner till 72 meters djup och simma med monofena ner till 71 meters djup (det senare rekordet har hennes huvudkonkurrent Tanya Streeter haft i snart tre år). Martin ska försöka ta tillbaka sitt Free immersion rekord genom att dra sig ner till 102 meter (och upp igen). I konstant rekordet behöver han kunna simma till 96 meter. Det ska bli intressant att få höra om han bytt till monofena ännu - innan har han simmat med bifenor. Mer om gällande världsrekord här.

Vi kommer att få bakom kulisserna rapporter från Bill som kommer att vara domare vid försöken som sker 21-27 mars. Mer officiell info på atleternas site. Sebastian Näslund

Bills rapporter

Allt jag berättar härifrån får inte på något sätt föras vidare i någon form, än mindre översättas och mailas vidare på någon lista. Detta är endast för er Svenska fridykare som vill veta vad som händer där borta… ingen annan.

Detta är än så länge det absolut bästa dykvatten jag varit i, jag har varit runt en del så ni förstår att det är dj… bra. Super sikt, typ 35m… 27-28 grader på ytan och 26 på 90m djup. (Sikten brukar vara upp emot 50m, men vindarna har dragit med sig lite grumligt vatten)

15 mars
Jag följer all träning här på första parkett, och tränar själv samtidigt. I går var Mandy i och körde lite konstant. Hon har nu gått över till Monofena (sebak)… och jag tror det ska passa henne så småningom. Det ser fortfarande lite ovant ut när hon simmar med den, ändå gjorde hon 2m förbi
gällande Världsrekord… lugnt och fint. Mandy kör sin uppvärmning med ett antal dyk ner till 10-15m med omväxlande drag och glid längs linan. I går gjorde hon 3 uppvärminingsdyk, det sista på ca. 2.15. Mandy har gått ner i vikt sedan jag såg henne senast, jag tror det rör sig om 5-7 kg, men då jag frågar henne säger hon att det högs är ett eller två kg. Hmmm, hon är mycket tunnare än vanligt i alla fall. Nåväl, på uppvärmningen kör hon med en omodefierad mask, en vanlig Aqua Sphere, för det djupa dyket bytar hon till simglasögon med special linser i och fyller dem med vatten. Näsklämma använder hon också… en gul paradisia. Mandy ser lugn och säker ut… och hon har en efterlängtad vilodag i morgon.

Martin hade en vilodag i dag, men ska gå i och göra 11 atmosfärer i morgon…

16 mars.

Vi åker ut vid ett tiden mitt på dagen… Kirk, Mandy, Martin, Tony(fotograf), Darek(scuba kille som kör slutet system… djuuuupt) båtkaptenen och jag. Mandy ville med ut, Martin skulle nämligen sätta pers, och det ville hon ej missa. Martin plockar upp sin nya monofena, en sebak med öppen häl. Hmm, det här ska bli intressant. Allt riggas, och Martin glider i för sin uppvärmning… Han kör ett par lugna, långa dyk ner till 15-20 meter… jag får det till tre stycken uppvärmnings dyk. Bara drag i linan, och inga negativa grejer alls. Martin kör endast med Mask, en Aqua Sphere… även då han ska djupt. Han säger att masken inte är något problem för honom, dessutom är det bra att köra med mask då man måste ha den på när man tävlar, lätt för honom att säga, han tryckutgämnar utan händer.. mycket orättvist. Han kör sin uppandning.. med 7 minuters ner-räkning, sen packar han… 25 packningar, vänder sig om och sticker ner. Lugna fina kickar… händerna framför huvudet och gör sig så lång han kan. Kirk sticker ner efter 2.15… och jag direkt efter honom. Vi är nere på 20m, när Martin dyker upp… lugnt och fint, ingen stress eller konstiga ansiktsutryck. Uppe vid ytan, tar han tag i bojen och pustar ut lite… och visar taggen. 3.25 tog dyket, 15 sekunder långsammare än planerat. Men han gjorde det, nytt pers och 11 atmosfärer djup. Martin ser grymt stark ut, men även han har gått ner i vikt… 5 kg!!! Ni som sätt Martin vet att 5kg nära nog är helt omöjligt på den kroppen. Men ner har han gått.