Världsrekord i fridykning.
Bill Strömberg rapporterar från världsrekordförsöken på Cayman Islands i Karibien - Mars 2004

Sida 1 / sida 3

Allt jag berättar härifrån får inte på något sätt föras vidare i någon form, än mindre översättas och mailas vidare på någon lista. Detta är endast för er Svenska fridykare som vill veta vad som händer där borta… ingen annan.

Mer officiell info på atleternas site.
Mer om gällande världsrekord här.


text: Bill Strömberg
17 Mars

I dag ska Martin ska stanna hemma och vila sina ben, hans uppimningar suger hårt på benmusklerna, och han påstår att han ännu ej tränat tillräckligt med monofenan.
Mandy ska ut… hon ska fixa 74m i konstant… är det tänkt. Vi sticker ut vid lunch som vanligt, riggar och fixar med linor och jämnviktssystemet som ska ta hand om upptagandet av fridykaren om olyckan skulle vara framme. Ganska finurligt och logiskt enkelt… jag tror att om ett sådant system ska fungera, måste det vara så enkelt som möjligt, och snabbt och lätt att använda.
Mandy kör sin vanliga uppvärmning med att dra sig ner och inte använda benen alls. Benen ska vilas, och endast användas vid det egentliga dyket. Det syns att Mandy är taggad, hon är koncentrerad och fokuserad på sin uppgift. Hennes dyk går mycket bra, lugnt och fint dyk på 2.14. Kirk kör med en 7 minuters ner räkning inför sista dyket, en till synes bra utvald nerräkning. Mandy packar på inte bara på sitt sista dyk, utan även på uppvärmningen.

Vad jag förstår nu så ska Martin och Mandy ”endast” köra Free Imerssion
och Konstant. Martin siktar direkt på 100m i konstant, och Mandy på 73m. Men det är fortfarande träningsdagar kvar. Så vi får se, Mandy kommer ev. göra 80m på
något av hennes rekordförsök i konstant.


18 Mars,

Inga konstigheter i dag, vanliga rutiner på ut åkandet och riggning av allt. I dag siktar Martin på 102m i konstant. Han kör en tuff uppvärmning med bl.a. ett f.i.-dyk till 35m på 3.40. Uppvärmningen körs utan fenan på, när den sätts på får han sina 7 minuters ner-räkning. Han ligger och andas i snorkeln i 5 minuter, sen åker den av och de sista 2 minuterna blir med stor mun och mycket djupandning. Sista andetaget följs av 28 packningar, och sen sticker han. Martin är ganska långsam i starten i dag, normalt tar det ca 18-20 sec. Innan han försvinner från våra ögon men i dag går det nästan 30 sec. (sikten är den samma som vanligt, 35m) Kirk dyker ner efter 2.10, till 25m och väntar… jag följer efter. Martin dyker upp, simmar lite fortare än han brukar… han ser spänd ut. Kirk simmar närmare honom och när Martin börjar dra i linan när det är 12 meter kvar går jag ”upp i ryggen” på honom. Martin fixar allt själv, utan det minsta tecken på ”darr på ribban”, han var bara väldigt trött i benen och var ej säker på om han hade 20 eller 10 meter kvar till ytan. Dyket tog 3.33 och var imponerande.

Mandy ska bara 15 minuter efter Martin göra 75m i Free Imerssion. Hon är redan färdig med sin uppvärmning och har redan sina special-simglasögon och näsklämma på. Även Mandy får sina 7 minuters nerräkning och hon packar rejält innan hon sticker, jag får det till 17 stycken. Mandy är snabbt utom syn håll… Kirk och jag sticker ner efter 1.30. Mandy visar sig snabbt… hon har ingen ”tagg” med sig… hmmm. Det visar sig att hon vänt vid 65m för att hon varit trött i sina armar.
Mandy och Martin ska köra fullt en dag till, Martin ska göra F.I. djuuupt och Mandy 77m konstant i morgon.

Själv gör jag ett antal dyk varje dag, men då jag var ordentligt sjuk innan jag åkte har det inte blivigt några speciella resultat än, men det kommer hoppas jag.