Världsrekord i fridykning.
Bill Strömberg rapporterar från världsrekordförsöken på Cayman Islands i Karibien - Mars 2004

Sida 1 / sida 2 / Sida 4

Allt jag berättar härifrån får inte på något sätt föras vidare i någon form, än mindre översättas och mailas vidare på någon lista. Detta är endast för er Svenska fridykare som vill veta vad som händer där borta… ingen annan.

Mer officiell info på atleternas site.
Mer om gällande världsrekord här.


text: Bill Strömberg
19 mars
Martin ska idag köra F.I. …djupt! Han gör inget ovanligt i sina förberedelser, han är så exakt att man t.o.m. kan ställa klockan efter honom. När han väl går i vattnet är det exakt 28 minuter kvar tills han gör sitt dyk… likadant är det med Mandy, 28 minuter exakt. De har verkligen ”trimmat in sin uppvärmning”. Jag fick just reda på att Martins sista uppvärmningsdyk är ett negativt dyk, men i och med han går ner till 17 METER på tomma lungor var jag helt övertygad om att det inte var tomma lungor. 17 meter, tid 1.15. Mandy kör även hon med tomma lungor på sista uppvärmningsdyket… 11-12 meter, tid 1 minut. (Martins rekord med tomma lungor är 26 meter, tid 1.35, men snälla ni, försök inte kopiera detta utan duktiga fridykare sidan om dig)

Martins 102 m free Imerssion går gallant.. tid 3.30. Mandy gör 77.5m(2.31), även hon galant… det ser så enkelt ut, så att man inte riktigt förstår hur det går till.

20 mars.
Vilodag för alla, utom för mig och Nikolas(den andra domaren här). Vi sticker ut och sträcker och mäter linan som ska användas. Martin har bett oss markera varje meter mellan 100 – 110m. Mandy vill ha markeringar mellan 73-83m (82m är det Kanadensiska rekordet för herrar) Vi får reda på att Mandys första officiella försök vill bli 77m i konstant, Martin har ännu inte bestämt sig om det ska bli 100m, eller 101m i konstant… På kvällen har vi en stor genomgång med alla om allt… en väldigt viktig sådan, som ni säkert förstår. På detta möte penetrerar man all fakta kring säkerheten i omgångar! Det kommer att finnas tre möjliga säkerhetssystem,
1. det jag redan berättat(jämvikts systemet) 2. Dykarna har en lyftsäck med tillhörande flaska att fylla vid behov och koppla med karbinhake på fridykaren och sända upp dem.
3. är det klassiska sättet att scuba dykaren helt manuellt simmar upp med den nödställde.


21 mars
21 mars, Mandy 78m, världsrekord... och äntligen fick vi bort Tanyas fusk dyk på 70m(två drag i linan vid vänningen) Där är inte mycket att säga om det här dyket, allt gick som på träning, in i minsta detalj. Den stora skillnaden ligger i att det är 7 scubadykare(säkerhetsdykare) i vattnet, tre av dem med slutna system. Martin missade i dag, han ville göra 100m i konstant men började dra i linan när det var 25 meter kvar till ytan. Andningsnöd var anledningen. Jag såg redan på uppvärmningen att det var något som inte stämde, hans uppvärmningsdyk var inte lika djupa, och inte lika länge som vanligt.

Martin har djupet i sig, men jag tror han måste vila huvudet lite mer...man blir mycket utmattad mentalt av upprepade dyk till dessa djup.