Om mat och boende

DAHAB (Egypten)
Sveriges närmaste korallrev

Text: Jonas Lindqvist/ Sebastian Näslund
Foto: J.Lindqvist, M.Lindqvist, M.Hansson, H.Nilsson, J.Johansson, F.Löfgren, Sebastian Näslund, Annelie Pompe.

Dahab ligger på sinaihalvöns östra kust (Egypten). En liten avstickare från Röda havet. För svenska fridykare är detta tack vare charter en billigt möjlighet till exotiska, vackra och djupa dyk. Att Svenska Lotta Ericson flyttat hit och organiserar utfärder, logi, kurser för fridykare gör stället än mer intressant. Fridykning.se finns även här nere vissa delar av året. Varje höst och vår kan du hitta seriösa fridykare här. Och via Desert divers eller Lotta eller Fridykning.se kan du få hjälp med att lösa transporter och logi och annat som kan vara lite "struligt" i Egypten.

Till höger: Emil Österlund dyker på Ras Mohammed en timma söder om Dahab.
Foto: Annelie Pompe

Om Dahab
Staden Dahab består av två delar. Den södra delen är den nybyggda finare stadsdelen med pampiga hotell. Norra delen består av mindre hotell, dykcentrum och beduinbostäder.
Längs strandpromenaden hittar man all kommers och många dykcentrum. Precis vid norra delen av gågatan ligger lighthouse reef. Lighthouse är det "ursprungliga" dykstället i Dahab. Här håller alla dykutbildningar till vilket gör att det är lite sönderdykt här. Men strax utanför hittar man 45 meter, mer än nog att värma upp på innan man söker sig till andra mer spektakulära dykplatser.

Lighthouse har sina pluspoäng:
* Det ligger skyddat från vinden (det blåser ganska ofta här).
* Det ligger nära till allt.
* Det finns bojar och linor lite överallt vilket kan vara skönt om man vill göra mjuka uppvärmningsdyk.
* Du hittar 30m+ ganska omgående
* Det är schyssta korallbumlingar som reser upp från botten (pinnacles), vilket är klart sevärt!


Där ner till höger ligger det

Strandpromenaden Dahab
Dykplatser
- Lite längre norrut utanför Mirage Village så är det grym dykning för den som vill se djurliv. Det är sällan att någon badar/dyker där eftersom det är 70meter, vass korallbotten som man först måste ta sig ut på. Dessutom ser det ruskigt tråkigt ut att dyka där från land, men när man väl kommer i så upptäcker man hur det egentligen skall se ut. Mängder av fiskstim, stora koralplyscher och de sötaste fiskar man kan tänka sig.
- Eel garden kan vara kanon men kan också vara katastrof. Det är väldigt utsatt för väder, inga skydd mot vågor så det blir snabbt jobbigt att simma runt även vid lätt vind. Eel Garden heter så eftersom det är en stor sandbotten med en massa ålar som sticker upp ur sanden för att fånga plankton. Dessa ålar är skygga och drar in sig i sanden så fort man bara är 3-4 meter ifrån dem. Eel Garden är inget favoritställe, men väl värt att besöka.
- Favoritstället är The Bells/Blue Hole. Dit kommer man med jeep. Jeepfärden tar ca 40 minuter och är mycket skumpig eftersom den går via stranden mestadels. Kostar ca 80-100LE för hela bilen fram och tillbaka, och chauffören stannar kvar tills man vill hem igen.
Det finns flera restauranger vid blå hålet. Alla är enkla och charmiga med utlagda mattor och solskydd.
Här är perfekt om man vill dyka mot lina, och eftersom revet skyddar på utsidan så blir effekten av vågor mycket mindre.
- The Bells är en fantastiskt vacker dyksite som ligger 200 meter norr om blå hålet. Det är en skreva i koralltaket som sträcker sig ner 30meter. På ca 26meter så finns en liten arch som man kan simma igenom. Läckert och häftigt. Men det riktigt fantastiska är att korallväggen går i princip lodrätt rakt ner i djupet. Det sägs att det snabbt blir 400 meter djupt. Det är massor av överhäng, djurliv som lever i alla små håligheter. Ett tips är att gå ner i the bells, dyker/simmar söderut till blå hålet och avslutar dyket där.

Canyoun halvvägs till Blue Hole ligger The Canyoun. Där asfalten tar slut. Dyk där innan eller efter alla scubadykare står på rad för att ta sig igenom en portal under vattnet. En osynlig öppning 17 meter ner med utgångar vid 25-30 och 50 meter. Öpningen syns inte, bara lite korallbumlingar nere på sandbotten, kanske behöver du följa några scubadykare i alla fall.


The Bells

Öppningen i The bells

The Bells, 200 meter norr om Blue hole

Mer om;
boende och mat