Dräkter för fridykning
text: Sebastian Näslund

Personligen har jag som fridykare fastnat för EliosSubs dräkter. (Jag har både köpt och blivit sponsrad av dem). EliosSub är ett litet familjeföretag nere i Italien. Deras intressantaste produkter är de dräkter de måttsyr. Du får en dräkt som passar perfekt och du kan välja alla material själv. Det finns så många valmöjligheter att det är ganska svårt att bestämma sig.
För fridykare bosatta i Göteborg kan jag hjälpa till och mäta samt ge råd för vilka material dräkten ska gjord av. Eftersom Eliossubs hemsida är ganska rörig har jag sammansatt en guide (engelska) för hur man beställer dräkt.

Det absolut billigaste sättet att få en bra fridykningsdräkt (för den normalbyggde) är ändå Sporasubs två fridykardräkter. Deras 6 mm dräkt har bra metalite på insidan (du kommer in den enkelt) och slitstark men dynamisk nylon på utsidan. Den kan fås för under 2000:-. Och deras 3mm dräkt är mycket prisvärd (ca 1300:-), den har dock open cell på insidan vilket betyder att man behöver "schampovatten" för att komma i den. Utsidan är mestadels smoothskin, men delar är med nylon.
För den som vill ha optimalt glid på utsidan (och struntar i att detta är en känslig yta) så är det ändå en dräkt i "smoothskin glide" på utsidan du söker. Dessa gör bl a EliosSub. Andra märken som måttsyr är Picasso och TopSub. Värt att nämna om Cressi-Subs fridykardräkt är att den har ett "vattenlås" - underdelen viks en gång vid midjan.

Det är luften i neoprenet som isolerar från kyla. men desto mer luft i neoprenet desto mer trycks dräkten i hop när du simmar neråt. Och ju oftar den trycks i hop desto snabbare slits den och förlorar sina isolerande verkan (Och delar av sin flytkraft). Hos Eliossub kan du själv välja kvalitet på ditt neopren. Light med mycket luft för den som inte ska simma djupt, heavy density för den som ska simma djupt ofta.

Stösta hotet mot en dräkt är solljus speciellt om du har smootskin. Det är också lätt att slita sönder en dräkt som inte har nylon ytskickt ( som smootskin, open cell), men en open cell insida och en smottskin utsida är den absolut smidigaste, snabbaste och varmaste dräkten - men få vill ha en sådan dräkt då den lättare går sönder och är svår att få på sig.