Afrikaner snorklar aldrig

Jag menar alltså riktiga afrikaner som bor där nere. Jag har själv bott två år i Afrika och kan inte minnas att jag sett särskilt många bada djupare än till midjan och då gärna med kläder på sig. Och aldrig har jag sett någon bryta ytan. Berättelser från andra delar av kontinenten visar att många av afrikas folk har en försiktig hållning till haven runtomkring sig. Och när man tänker på det, så är det inte så ofta vi ser afrikanska länder ha representation i simmartävlingar.
Det handlar naturligtvis på olika traditioner och säkert ofta på bristande resurser. Flera länder i afrika måste göra andra prioriteringar än landslag i simning eller t ex fridykning. Men det finns en god anledning att bryta ytan - mat. Bland annat på den plats där strand-ape teorin har sin "födelseplats" - östra afrika - finns det duktiga harpunfiskare och samlare. Jag och Fridykerskan Rahel Zemoi från Stockholm ska resa dit och se om vi kan sprida kunskap om tävlingsfridykning till ett av länderna på afrikas horn - Eritrea.

Rahel har föräldrar från Eritrea och hon är frontfigur i ett projekt som syftar till att väcka upp fridykning i det lilla och nyligen självständiga landet. Kanske t o m ta fram ett landslag. Kanske inte så viktigt i ett land som ligger på gränsen till krig och där vissa landsändar svälter. Men det fantastiska Röda havet ligger där och afrikaner har den ovanan att inte utnyttja sina hav fullt ut. När läget stabiliserats i det unga landet kan kunskap om fridykning vara en pusselbit i en turismindustri som bygger på havet och orörda dykplatser. Att ta inspirera fram några atleter kan också vara en viktig symbolfråga för en ung nation.

Projektet startar med en resa till huvudstaden Asmara den 17 december där möten väntar med media och statsrepresentanter. Vad som händer sedan kan ni läsa på den här sidan...

Sebastian Näslund