Huvudsidan
Svensk fridykning

 Berättelse: Wiveca Thornberg

Övrig text: Sebastian Näslund

Lotta Ericsons hemsida

Tjejvecka i Dahab

"Pirrigt absolut, jag var på väg till värdens första fridykarläger för tjejer, som ligger i Dahab, Egyptens pärla. Det skulle komma toppelit tjejer från alla håll och kanter i världen och så lilla mig från Sverige , klart att jag var nervös, fast jag har fridykt i 9 år hade jag inte erfarenheten att dyka djupt eller hålla andan mer än 3 minuter."

Så skriver Wiveca Thornberg som var med på Lotta Ericsons "Girlsweek". En vecka vid röda havet i början av maj (2005) där kvinnor skulle kunna dyka utan irritationsmoment som män i neopren. Dom kom från flera olika nationer; Suzanne Puah (Eng), Larisa Malykhina (Ryssland), Anita Oswald (Östrerrike), Agata Depka  (Polen), Hanna Stacey (Eng), Anne-Marie Kitchen-wheeler  (Eng), Jennifer Wallis (Sydafrika), Elena Shishova (Ryssland)

Varje morgon innan frukost var det statiskt i poolen vid det hotell som alla bodde på. Lotta och hennes man driver ett hotel (Nubia) just utanför Dahab (20 minuters gångväg).

 Wiveka berättar om sin andhållningsträning:
"Jag gjorde 5.10 i statisk (med en liten samba),  som jag tyckte var så obetydlig att man kunde bortse från den, men reglerna är hårda , Lotta sa att tiden inte räknades, så det är bara att börja om. Veckan bestod av sju dykdagar där fridykarna delades upp tre lag med var sin lina i Blue hole. Man var ganska slut efter en träningsdag så man slocknade som en stock i den sköna sängen på Hotel Nubia.

När det gäller fridykning har jag klart ändrat min inställning, jag var ganska nöjd med hur jag tränade innan - två gånger i veckan i bassäng med SSDF klubben MSDK i Malmö. Men efter att Lotta bodde hos mig i tre veckor  i vintras fick jag en annan syn på fridykning-apnea, vi gjorde statiskt på kockums och hon visade mig hur jag skulle andas innan jag gjorde mitt dyk.

När det gäller Apnea finns det fortfarande personer i klubben som sitter i styrelsen som sätter sig på tvären när det gäller att dyka långt (längre än 50m)  så jag och några andra  gör det på fredagskvällar när det inte är någon annan i bassängen. Jag personligen simmar 89 meter dynamiskt och jag satsar nu på att göra 100m."

I blue hole är vattnet varm och klart och linan sträcker sig ner i oöndligheten. Kan man ta fram sina djup någonstans så är det här, men Wiveka skriver:
"Dom djupa dyken får vänta eftersom jag inte kan tryckutjämna med huvudet nere har jag ett problem, Jag måste dyka ca 10- 15 meter från linan så jag simmar lodrätt mot linan. För att komma ner på 15 meter måste jag kanske simma 30. Jag drog mig ner med fötterna först och kom ner på 26 meter , jag blev  chockad att det gick så lätt, jag kunde tryckutjämna. Sorgligt nog hade jag inte tagit med mig tillräckligt med luft så jag fick gå upp igen. Men det var första gången jag kände att jag verkligen ville ner i djupet. Så nu finns det ingen återvändo.

Jag ska till en öronläkare och få svar på om det är något fel och i så fall om det finns något man kan göra åt det. Annars får jag hitta andra möjligheter.
  
Tjejvecka i Dahab nästa år är spikad.