HAPPY
Delfin, skriker dom längre bort. Ja, ja, tänker jag - någon har sett en fena ute till havs. Inget att hetsa upp sig för. Efter några minuter säger Lotta till mig; "det ÄR en delfin här inne... innanför revet". Lotta, Micke och jag själv är vid Blue Hole vid röda havet för att sätta svenska rekord i fridykning. Jag har just dragit mig ner till 65 meter i ett väldisponerat dyk som jag är mycket nöjd med. Nu glömmer vi allt och kastar oss i och simmar bort till revet. Vi vår se en märklig syn. Bland snorklare och scubadykare simmar en lekfull delfin fram och tillbaka. Han nafsar och glider upp vid sidan av folk. Jo vi ser vad det är för kön för han blir rätt upphetsad när folk kliar honom på magen. Tyske fridykaren Philipe simmar ner några meter med sin monofena och delfinen hänger på. Det ser ut som om delfinen jagar själva monofenan och vi ser dom två simma i cirklar nere i djupet.

Lotta som glömt fenorna sticker ner foten och delfinen trycker på foten och börjar sedan lekfullt bita. Stundatals är det som ett fiskstim av människor runt delfinen men han tycks inte bry sig. Han vältrar över på rygg och glider iväg när någon elak scubadykare tar tag i en fena. Men de flesta rör bara utan att hålla fast. Delfinen simmar runt och hälsar på alla, men återvänder hela tiden till Philipe. jag simmar ner några meter med armen framför mig och delfinen glider upp långsides med nosen vid min hand. Jag sluter handen runt nosen och delfinen börjar dra och jag åker med några meter upp till ytan.

Jag har simmat med delfiner förr. En gång mitt ute på atlanten fast de höll sig på tio meters avstånd och försvann fort. En annan gång med en delfin uppe i Norge som var halvtam fast inte så lekfull som delfinen här i Blue Hole. Det finns en delfin uppe vi Nuewba längre upp längs kusten - den delfinen brukar komma nära snorklare. Fast den är mycket äldre än den här delfinen. Det finns ett tiotal kända fall runtom i världen med vilda delfiner som söker sig till människor. Men delfinen i Blue Hole är såpass tam av sig att någon gissar att han rymt från ett israeliskt havsdelfinarium längst in i den här röda havs viken. När vi tittar på bilderna vi tagit känns det naturligt att döpa delfinen till Happy.

Blue Hole 26 april 2004

Other dolphin...