Huvudsidan
Svensk fridykning

Se vackra foton

Andra kyliga dyk: Trollsjön. Karmö, Lofoten

Text: Sebastian Näslund.
Foto: © Niklas Bernstone

ISDYK
Världsrekordet i djupdyk från isvak är inofficiellt 55 meter och utfördes i oslofjorden av norsk-kroaten Kike. Några ambtioner åt det hållet hade inte Göteborgs apneasällskap när de varje år genomför ett isdyk. På bilden ser vi Erik Wernqvist som traskade ut över Sisjöns tjocka is med såg och "skruv".
Att fridyka under is är naturligtvis extra spännande. Börjar du frysa kostar det mer syre. Och det gäller att inte tappa bort öppningen.

Ofta knyter vi fast oss i en lång livlina, ibland sopar vi upp linjer i isen så att ljus kan ta sig ner, annars är det becksvart redan på 15 meter.Dyket i Sisjön bjöd på nollgradigt vatten och minus fem i luften. Ett litet primuskök vid sidan om kokade vatten för att tina upp fingrar och tår.

Erik konstaterar på Göteborgsapneisternas mailing lista: "...nu är man givetvis sugen på att dyka igen och nu verkar ju även havet att frysa. Jag har varit i kontakt med en fiskesajt i finland eftersom det förra dyket visade att behovet av en issåg (JÄSAHA på finska) var stort. När det är tillräcklig tjock is öppnas en isväg till Södra Skärgården, då kan man ta bilen ända fram till vaken!" Foto: H.Jernström

En 5 mm dräkt låter en göra en fyra-fem dyk och mer om man är mindre gnällig. Värst är det för fingrar och tår när väl ansiktet domnat bort så mycket att smärtan inte känns längre. Ett kraftig hudkräm i ansiktet hjälper porerna att hålla borta den värsta kylan. Vattnen är klarare på vintern och om det ligger snö på isen så är nedgångshålet det enda som släpper igenom ljus när man vänder sig och tittar upp mot hålet. Från 16 meters djup vid den slammiga botten i Sisjön var hålet dock något diffust och det fanns säkert en vits med den livlina jag ratade.

Dyket filmades (av mig) och sändes i SVT rapport i januari månad och visade en icke tävlande vinkel på fridykning i svensk TV.


Foto: H.Jernström