Huvudsidan
Svensk fridykning

Lottas hemsida

 Lottas senaste bedrift - här.

NYTT
Lotta satte världsrekord i andhållning när hon 2003 höll 6.31 på en tävling på Cypern.

Lotta - 2003

Hon har försökt flera gånger och klarat det flera gånger, fast aldrig på tävling. Att Lotta Ericson på träning hållit andan på nivåer över världsrekord har det ryktats om länge. Men när domarna varit där och kamerorna fokuserat på henne har det aldrig lyckats - förrän nu. På den stora Cyperntävlingen den 19 juni höll hon andan i 6.31. Hennes tidigare svenska rekord bättrades på från 6.11 och blev ett världsrekord. Det gäller också att välja sitt tillfälle rätt - om inga internationella domare av annan nationalitet finns närvarande eller om ett dopingprov inte görs så gäller inga världsrekord. Därför har hon vid tidigare tillfällen enbart försökt tangera det föregående rekordet på 6.21.

Om dyket

Dagen innan hade hon nått ca 6.50 på träning. Men det fanns ett orosmoment. tidigare i veckan hade hon svimmat flera gånger efter för mycket lungpackning. Sista träningarna gick åt för att hitta rätt nivå. Lotta lämnade in en planerad andhållningstid på 2 minuter. Det betydde att hon fick starta tidigt på morgonen, vilket hon gillar. Hon hade också räknat ut att poolen vid den tiden fortfarande skulle vara i skugga i ett annars hett Cypern. Efter två bra uppvärmningar (4 min flås + andhållning till andningsreflex +30 sek) startade hon i lånad dräkt från Martin Stepanek. Enligt reglerna tappades hon hela tiden från 1 minut. Störande kan tyckas men hon märkte att hon gillade denna totala kontroll över hur lång tid som gått. Inledningsvis packade hon lite för mycket men släppte ut luft (medan hon visade OK tecken för att indikera att hon hade kontroll). Direkt efter det kände hon att det skulle gå vägen. På det hela taget gick hon in i den här tävlingen med mycket självförtroende. Inga tvivel: "Detta är något jag kan klara av" tänkte hon. "Något nervös, men helt lugn" har hon berättat. Vid 3.48 kom första andningsreflexen som hon höll tillbaka. Sedan försökte hon putta fram de nästkommande reflexerna till varje tapp som kom var 15:e sekund. Vid sex minuter lägger hon händerna på kanten och vid 6.23 tittar hon på klockan. Hon säger sig ha kunnat göra över 7 minuter, men coachen Bill uppmanade henne att gå upp efter 6.30. Alla runt poolen (inklusive Tanya Streeter som intervjuade henne för Discovery channel) kan intyga att hon var "as fresh as a daisy".

På Cypern fanns lugnet som krävdes för att nå den egna gränsen. Poängen i statiskt tillsammans med ett dyk till 59 meter (med ny monofen) blir Lotta den bästa fridykerskan på en av dom största tävlingar någonsin annordnade. Och resultatet pekar också på att hon fortfarande är Sveriges tredje bäste fridykare, männen inberäknade.

1. Lotta Ericsson - 127 SWE
2. Annabel Briseno 119 USA
3. Megumi Matsumoto - 113 JAP
4. Johanna Nordblad - 111 FIN

Sverige har tidigare haft ett världsrekord genom Yamina Enedahl som simmade 96 meter utan fenor i bassäng, men det stod sig inte så länge (det ligger nu på 104 meter). Hur länge Lottas rekord får stå sig är svårt att säga. Brasilianskan Dal Toe (som för många år sedan innehade rekordet) försöker i september ta det tillbaka.

Om Lottas tidigare bedrifter...
av Sebastian Näslund (2002)
Lotta Ericson från Malmö reste med det svenska herrlandslaget till världsmästerskapet på Hawaii. Det är mycket som står på spel. Förra årets bronsplats skulle försvaras och att vara enda tjej i laget satte press på henne.

FAKTA
Lotta Ericson, 33 år
Socialpedagog, Malmö
Man och 8-årig son
Aktuell: Tagit en plats i herrlandslaget i fridykning.
Framtida planer: Försöka slå världsrekord i stillaliggande andhållning
METER OCH SEKUNDER
Hittills har allt varit enkelt för Lotta – på ett år har hon simmat djupare och djupare för varje gång – men nu händer inte det så ofta.
Jag frågar henne om hon kanske nått sin gräns nu. Kanske kan hon inte tryckutjämna öronen djupare och kanske orkar hon inte simma längre än två minuter under vattnet. Hon tittar på mig som om jag vore en idiot. Hon tänker aldrig begränsande tankar. Två träningspass om dagen ska nog ta henne djupare – och då talar vi om tråkig träning som jogging och styrketräning och på det lite yogaövningar. På riksmästerskapet i somras höll hon andan in 5 minuter och 36 sekunder och i den andra tävlingsgrenen simmade hon till 42 meters djup – på ett andetag. Det är det fridykning handlar om.

HUR LÄNGE KAN DU HÅLLA ANDAN?
Några mornar i veckan brukar hon innan jobbet gå och träna andhållning i ett badhus i Malmö. Nu för tiden brukar hon passera 5 minuter redan på andra uppvärmningen. För att hålla andan riktigt länge måste man vänja kroppen. Lotta har varit uppe och nosat på kvinnornas världsrekordtid – sex minuter och sexton sekunder. Lättast att hålla andan är när du ligger ner och är helt avslappnad. Först långsamma djupa andetag med magen och så ett lugnt stort andetag och sedan slappna av. Det är inte farligt att hålla så länge att det känns som en kramp i magen. Tredje gången man håller andan brukar det gå som bäst. Fast du måste vila några minuter emellan.

Sveriges bästa fridykare Bill Strömberg, jobbar som badvaktmästare i Malmö simhall och brukar träna ihop med Lotta. ”Hon har en talang som är outstanding, en dykrespons och en vattenkänsla som är få förunnat”

Dykresponsen är en serie fysiologiska reaktioner i kroppen som uppstår när vi håller andan länge, speciellt när vi rör oss i vatten och dyker ner. Forskare i Lund och vid Karolinska Institutet i Stockholm har varit med om att upptäcka denna förmågan hos människan. Den här responsen finns potentiellt i alla människor och innebär att hjärtat saktar ner, mjälten producerar mer röda blodkroppar och att det syrefyllda blodet styrs om till hjärta och hjärna där det behövs bäst. Det här gör att tränade fridykare kan hålla andan även efter att obehagliga andningsreflexer börjat nere i lungan – som en kramp i diafragman.

DJUPA DYK
Jag är med Lotta och träningsdyker i Gullmaren på västkusten. Jag ligger med cyklop bredvid Anna, hennes säkerhetsdykare. Lotta flyter avslappnad utan en rörelse på ytan i flera minuter innan den stora monofenan (en stor fena för båda fötterna) vänder sig upp mot himlen och sjunker ner i djupet. Redan efter några kraftiga kickar försvinner hon under 10 meter och bort från vårt synfält. Nere i djupet får hon klara sig helt själv. Hon vänder på 49 meter och vi känner ett ryck i linan som hon dyker längs. Anna tar några snabba andetag och simmar ner för att möta henne på 20 meter. Det är dom sista metrarna upp som är farliga. Musklerna har slut på syre och det finns risk för en ”shallow water blackout”. Efter en minut och 50 sekunder kommer hon upp. Bryter ytan och andas kraftigt några gånger, innan hon ger oss ett OK tecken och sedan ett leende. Eller nej, leendet kommer först efter att hon tittat på djupmätaren för att se hur djupt det blev. Mer dyk än så här blir det inte – en fridykare orkar bara ett dyk på gränsen av sin förmåga per dag.

MEDVETSLÖS I ÖSTERRIKE
Fridykning tävlas i flera grenar. I det stundande världsmästerskapet tävlar man i lag om tre. Alla dyker så djupt de kan och får en poäng per meter och sedan håller de andan stillaliggandes i en pool och får en poäng för varje sex sekunder. Om en person skulle gå över sin förmåga och komma upp och vara virrig och skakig av syrebrist så blir det inga poäng och laget rasar i tabellen. Lotta är nervös. ”Jag vill ju inte vara den som sinkar laget”.
På en tävling i Österrike i somras simmade hon till 49 meter och kom upp och svimmade vid ytan. Säkerhetsdykare klappade henne lätt på kinden och blåste i hennes ansikte och hon började andas direkt. Man kan tycka att en sådan händelse skulle få henne att fundera, men hon talar redan om drömdjupet 60 meter.”Det finns många farliga sporter – störtlopp till exempel. I fridykningstävlingar blir man alltid väl omhändertagen av kunnigt folk”

Hon upptäckte sin talang för ett år sedan mer av en slump. På stranden i Egypten blev hon tillfrågad om hon ville gå en kurs i fridykning. Hon imponerade direkt med att hålla andan i över fyra minuter och utan tvekan dyka till 20 meters djup. Nu har det blivit en del omprioriteringar hos familjen Ericson. Det städas mindre hemma, rings mindre vänner och hennes man finner sig allt oftare stå i köket. Lotta som aldrig tävlat eller tränat ordentligt i hela sitt liv har blivit en träningsfanatiker. Efter ett pass med UV-rugbyspelarna går hon över till fensimmarna och tränar med dom.

DET STORA BLÅ
Ända sedan Jaques Mayol och Enzo Maiorca (förebilderna till filmen ”Det stora blå”) tävlade om vem som kunde ta sig djupast på ett andetag har titeln om att vara världens djupaste man på ett andetag varit något som flera fridykare eftertraktat. Mayol passerade 105 meter och förlorade sedan intresset. Italienaren Umberto Pelizzari sågs länge som hans efterträdare och hävdade väl sin titel mot exilkubanen Pipin Ferreras. Umberto åkte släde till 150 meters djup och åkte med en luftfylld säck upp till ytan.
Fridykarvärlden lyfte på ögonbrynen i somras när amerikanskan Tanya Streeter på ett mycket övertygande sätt slog alla befintliga manliga rekord när hon åkte släde till 160 meter. Kanske var det så att detta var en sport där kvinnor och män kunde tävla mot varandra.
Det handlar om att ha stora lungor i FÖRHÅLLANDE till sin kroppsstorlek. Men det är också mycket en mental sport. För att bli riktigt bra på fridykning krävs också bra träningskamrater och faktiskt en del pengar. Speciella tunna våtdräkter, specialfenor och dykklockor kostar pengar. Man måste minst en gång om året kunna resa till varmare klarare vatten och sätta riktigt djupa personbästa. Lotta letar efter en sponsor som kan hjälpa henne att slå ett världsrekord.

TRAGISK DÖDSAFALL
Förra söndagen försökte fransyskan Audrey Mestre slå Tanya Streeters djuprekord. Hon åkte på knappa en och en halv minut ner till 170 meters djup utanför Dominikanska republiken i Karibien. Där nere i djupet tycks lyftsäcken som skulle ta henne till ytan ha kärvat. Efter nästan fyra minuter har hon bara nått 120 meters djup och där blir hon medvetslös. Till ytan förs hon efter nästan nio minuter. Hon har svag puls. Det kommer blod ur munnen på henne. Något gick väldigt fel, sa en representant för Mares som sponsrade försöket. Audery Mestre blev 28 år.

Lotta och hennes man kan inte sova den kvällen. De sitter vid tända ljus mitt i natten och diskuterar Lottas dyk och vilka risker hon tar. De har ju ändå en 8-årig son. Lotta kan inte få det ur huvudet; ”Audrey gjorde ju inget fel, det var säkerhetsarrangemangen som inte fungerade”. Om det ska hända något så känns det bättre att man är ansvarig själv, menar Lotta.

På söndag reser Lotta till Hawaii med grabbarna i laget. Och jag vet att hon ibland innan hon somnar tänker på sitt misslyckade dyk i Österrike och på Audrey och på sin son. Men hon tänker också på det underbara blåa vattnet, på känslan av att kunna flyga i slow-motion. Viktlös in i tystnaden . Och hon tänker på känslan av att komma upp till ytan efter att ha överträffat sig själv och ha växt som människa.

EXTRA: Lotta dyker till 55 meter på VM och håller andan 5.36 och hjälper laget till Silvermedalj. På träning gör hon 60 och 6 minuter.

Läs om tävlingen här och hennes hjältedyk där hon klarar det trots ett tappat viktbälte. Annan artikel - här.