Tillbaka till Fysiologi

Fem förslag:

- Super Oxy E-200
90 tb - 156:-
(sök: produkter/multi/NSP)
- Omega 3
- NSP pack
120 tb - 229:-
- HemIronComplex 100tb - 88:-
- Super Potassium
100tb - 76:-

Läs mer om blod, järn och B3

Länkar:

Annelie Pompe

Hälsokostrådet

Naturläkemedel

Forskning 1 - vegetarianer

Forskning 2 - hypoxi

text: Sebastian Näslund

Anledningen till att Fridykning.se samarbetar med GreatEarth är inte för att de säljer billiga kosttillskott (de är inte billigast) utan för att deras produkter är säkra, de är starka och rena. Inget socker, inga konstgjorda färgämnen och ofta med "time release" (långsam utsöndring).

Kosttillskott

EXTRA: Fridykning.se arbetar ihop med tränaren Annelie Pompe (PT) som tävlat på elitnivå inom klättring och athletic fitness samt även i skidåkning, mountainbike, multisport. Syftet är att ta fram ett träningsprogram för formtoppning inom fridykning, vari kosten är avgörande.

Får du i dig allt du behöver från vanlig mat...
...eller behöver du äta kosttillskott? En fråga enbart du själv kan svara på. Om du tränar hård apnea (utsätter dig för lägre syrenivåer än normalt), eller om du äter ensidigt och onyttigt, eller om du ofta är sjuk - då är kosttillskott något att fundera över. Det handlar inte bara om att prestera, utan framför allt om hälsa - om att vara frisk. Du som tränar hård konditionsträning och muskelträning vet redan detta. När kroppen arbetar hårt behöver den mer bränsle. Det borde räcka med en balanserad kost, men apnea är speciellt ur några aspekter.

Brister
1. Apneisk träning sänker immunförsvaret. Det är själva syrebristen som skapar s k fria radikaler. Antioxidanter kan hantera dessa fria radikaler. För en fridykare är det alltså bra att i samband med träning äta A, C och E vitamin samt selen. Det finns mer"komplicerade" antioxidanter som också gör nytta; CoQ10, R-alpha lipoic acid, N-Acetyl-Cysteine Detta finns bland annat i råa färska frukter och grönsaker, men det behövs dussintals för att täcka upp alla nämnda antioxidanter. (Med färska menas så nära skördetillfället som möjligt).

2. Hypoxi (syrebrist) stimulerar bildandet av röda blodceller - för detta krävs; järn, zinc, vitamin C, B6, B12, "folic acid", koppar och protein. Om du är vegetarian är risken överhängande för låga hemoglobinvärden och brist på järn. Faktiskt finns det indikationer på att nästan alla fridykare har järnbrist.
Får du ont i huvudet efter andhållning? Det kan bero på att du sover för lite, eller dricker för lite vatten, men det kan också bero på brist av näringsämnen.

Mångsidig kost
En tränande fridykare behöver alltså mer av vissa ämnen än vanliga människor. Alltså blir kosten viktigare om man inte ska riskera att lättare blir sjuk. Alla dessa substanser kan naturligtvis hittas i mat, men inte i all mat. Ensidig mat, eller mat som äts alltför långt efter skördande/tillverkning/slakt, eller alltför behandlad mat (processad) kan tappa i näringsvärde.
Sedan jordbruket industrialiserades har maten förändrats. Fler skördar varje år från samma mark kräver bl a mer aggressiv gödsling. Köttindustrin vill ha slaktdjur som växer upp snabbt och blir extra stora. En del kött har fötts fram genom att ge djuren steroider och antibiotika. Det förekommer att vatten tillsätts för att göra kött tyngre. När storlek och utseende är viktigare egenskaper hos en grönsak än själva näringsinnehållet så utarmas kosten. Det finns fall av apelsiner utan C-vitaminvärden. Juice förlorar ganska snart flera av sina välgörande egenskaper efter att ha stått i flaska ett tag. För att fullt ut dra nytta av vanlig mat krävs en mångsidig kost som odlats organiskt/ekologiskt. I kosttillskott är näringsvärdet kontrollerat och garanterat. Det är samma ämnen som kroppen under gynnsamma förhållanden ska producera självt.

Olika slags träning
Om du tränar hårt behöver kroppen mer energi, du blir hungrigare och äter mer. Du behöver dock inte mer vitaminer/mineraler än normalt bara för att du tränar hårt. O
m du dessutom äter mer så är chansen högre för att få i sig tillräckligt med vitaminer. Om du dessutom äter proteintillskott (pulver) så innehåller dessa oftast en balanserad balans av vitaminer/mineraler.
Om du däremot bara tränar lågintensiv fridykning så kanske inte aptiten ökar. Om du sedan maxar apneiskt så kan man säga att du spänner bågen till dess att den svagaste länken brister. Den svaga länken kan vara just en brist på en specifik vitamin eller mineral.

Kosttillskott
För den som tränar hårt eller slarvar med maten är kosttillskott en bra idé, men man ska tänka på följande:
- Man kan överdosera. Man kan verkligen överdosera (allt utom C-vitamin)!
- Kosttillskott - är just tillskott - d v s du ska inte låta dem ersätta mat, du ska äta lika mycket som innan!
- Vissa mineraler/vitaminer tas upp olika bra beroende på när du tar dem och ihop med vilka andra ämnen.
- Det finns kosttillskott av olika kvalitet - olika verkan helt enkelt.

Komplicerat
Det finns inga enkla svar till vad du kan må bra av. Diet och apneaträning är långt mer komplicerat än man kan tänka sig. Det som hjälper dig att hålla andan hjälper dig inte alltid att hålla dig vid medvetande. Hyperventilering gör blodet alkaliskt, likaså bikarbonat (bakpulver) - detta gör det lättare att hålla andan - men samtidigt förlorar du lättare medvetandet i slutet av en andhållning. Vitlök sägs ha samma dubbla effekt.
Vissa ämnen triggar produktion av andra, vissa har bieffekter som kan vara negativa för fridykare. Samma ämnen som kan vara bra för expertfridykare som känner sig själva och sin metodik kan vara olämpliga för mer normala fridykare. Så om du inte vet exakt vad din brist är så är det bara en begränsad mängd kosttillskott som kan förordas.

Förslag på kosttillskott
Antioxidanter - kortsiktigt - (speciellt efter hård apnea, rensar ut produkter som hämmar din apneiska förmåga. Syrebrist kan hämma ditt immunförsvar då gör antioxidanter nytta)
Multivitamin - för allmän hälsa
Multimineraler - för allmän hälsa
Järn - långsiktigt - viktig beståndsdel i blodet, men järn ska man inte överdosera - det kan öppna upp för infektioner. Att fylla på sin järnnivå (från en låg nivå) tar lång tid - och bör ta lång tid. Intas samtidigt som kött/fisk (ej samtidigt som kalcium). Bra för immunförsvaret och en fungerande hjärna. 10 g/dag för män 15 för kvinnor. Järn från animaliska källor har bättre absorbtion än från vegetabiliska. Vitamin C förbättrar upptaget. Mycket toxiskt vid överdosering, kan skada DNA, ge inflammationer, hjärt-och kärlsjukdomar
Omega 3 är en fiskolja som stärker cellmembranen i hjärnan och är bra för blodet. Ska tas dagen innan. Minskar insulinkänslighet. Bra mot inflammationer. Bra fett - kan man ta 2-3 ggr/v om man inte äter fisk. En studie visar på ökad syreupptagningsförmåga p g a viskositeten i blodet minskade och blodkärlen vidgade sig.
Zink - långsiktigt

För de som vet med sig behöva:
L-glutamin, på tom mage - kortsiktigt. Bra för att hålla sig frisk under perioder då man utsätter kroppen för extrem stress. Större delen    förbränns i magsäcken, så man behöver oftast ta större doser än angivet. Stimulerar immunförsvaret.

Potassium - kortsiktigt - Kalium är nödvändigt för att bibehålla ett normalt osmotiskt tryck i kroppsvätskorna samt att hålla en normal syra-bas balans i kroppen. Det påverkar också muskelsammandragningen och överföringen av nervimpulser
B12 - långsiktigt - rävs för normal funktion hos alla kroppens celler. Brist hämmar celldelning och blodbrist, och kan ge neurologiska problem. Ett glas mjölk om dan räcker ;-) för dagsbehov. Finns även i ägg och fisk. Är svårt att överdosera eftersom absorbtionen begränsas av andra ämnen.

Kreatin - använder kroppen innan den spjälkar glucos som blir mjölksyra. Kreatin kan alltså fördröja mjölksyreproduktion (men överdriv inte, en tablett dagen innan kan räcka). Kan alltså ge bättre anaerob uthållighet. Vissa hävdar att det man äter som tillskott inte alls fungerar på samma sätt som det kroppen själv tillverkar. Vissa studier har påvisat att det bara fungerar för ca 20%
Kalcium/magnesium – Vanligaste mineralämnet i alla celler. Underlättar alla reaktioner där ATP är inblandat. Stress, alkohol, protein, kalcium och vitamin D ökar konsumtionen av magnesium. Bra källor är: Nötter, baljväxter och gröna livsmedel. Brist kan ge illamående, aptitlöshet, spasmer, kramp och koma. Överdosering konkurrerar ut kalciumet vilket ger problem i centrala nervsystemet, anestesi och förlamningar. Ta ej magnesium ihop med kalcium.
B3 - Finns i proteinet tryptofan (majs!). Inte bra att överdosera.
Selen -
ingår i antioxidantsenzymerna. Finns i skaldjur, kött, lever och fågel och i spannmål som är odlade i selenrik jord. Brist ger försämrat försvar mot fria radikaler men överdosering ger håravfall, hudförändringar och problem med nervsystemet. RDA är 70 mg/dag. Men rapporter finns om de som ätit 500 mg/dag utan symptom.

Övrigt:

- Är man vältränad tillverkar kroppen en större mängd egna antioxidanter än hos otränade.

- Överdosering av antioxidanter med många betakarotenider kan konkurrera ut andra karotenider på andra ställen i kroppen.

- Se upp med överdosering av de fettlösliga vitaminerna A & D. Förkalkar ben och vävnader. Överdosering av vitamin K kan ge blodbrist.

- Vitamin E är en viktig antioxidant och bra att äta med fett eftersom de hindrar fettet att härskna. Finns i oljor och vetegroddar, frukt och grönsaker. Överdosering ger en kraftfull antioxidanteffekt - bra skydd mot vanliga infektioner och förkylningar. Mycket låg toxicitet.

- B1 och B2 är viktig vid anaeroba förbränningen. Finns i många livsmedel, mest i jäst, fläsk och baljväxter. Stressade människor och elitidrottare kan ha nytta av ett tillskott. Övreskott går ut med urinen.