Huvudsidan
Svensk fridykning

Svensk fridykning
mot nya djup 2002

Efter att landslaget 2001 slog till med en trippel 62:a verkade det som om de lämnade ett stort gap bakom sig till andra svenska fridykare som i bästa fall lekte runt 50. Ingen har talat om något annat lag än dessa tre även till VM 2003. Men efter att ha sett Oscar T i aktion är det klart att bara viljan behövs för att han tryggt ska etablera sig ovan 60 strecket. Nya namn som Johan Dahlström och Dennis Ljungberg visar att det finns en återväxt. Kampen om landslagsplatserna blir ännu hårdare och många drar en lättnadens suck om Lotta kan hitta sig några kvinnliga lagkamrater och sluta konkurrera ut killar.

Min gissning är att det i kommande VM krävs 135-140 poäng per tävlande för att de ska bli tal om medaljplats (endast två discipliner 2002). Där är inte ens Bill ännu med sina 132 från Hawaii. 140 poäng är mycket och då är det inberäknat att något storlag diskar ut sig för att det ska vara medaljplats. Nästa Världsmästerskap kommer sannolikt att innehålla Dynamiskt som en officiel gren - och där är det bara Mathias L som presterat officiella resultat av världsklass.

Nya tävlingskategorier, nya utmaningar

Teoretiskt sett är lag som Italien, Frankrike, Venezuela, Belgium, Tyskland och t o m Danmark bättre än Sverige. Japan kan överraska likaså Österrike och Tjeckoslovakien (de två senare med lagmedlemmar som kan dra in 160 poäng och ännu mer om dynamiskt blir en del av de officiella grenarna).


Jag tror inte att våra korta somrar och mörka vatten är en särskilt stor nackdel. Mörkret och kylan ser till att svenska fridykare sköter sin grundträning ordentligt och inte bara går ut och gör samma djup varje helg - när man nått sin gräns räcker det inte med att dyka konstantvikts dyk om och om igen - man måste träna fysiken och göra anaeroba ansträngningar på land.


Erik Milles, Mattias Lanner