Håll andan några minuter och vinn en bil

Hur kan det i fem års tid ordnats en tävling i andhållning där vinnaren får en Range Rover utan att någon känd fridykare får för sig att delta. Kanske för att den ordnats i Dubai och aldrig riktigt annonserats.
Förra året 2007 vann en harpunfiskare som hölla andan 3.35 och vann en bil. Tvåan fick 35.000 kronor och trean 25.000 kronor. 3 minuter räckte för tredje pris.

Svensk deltagande
Jag blev sugen på åka i år 2008, men flygresan och priserna på hotell skrämde. Vidare så är reglerna sådana att man ska hålla andan endast iförd badbyxor medan man håller fast sig i ett rep på två meters djup i havet. Jag kunde inte åka och frågade om Sveriges bäste andhållare och bronsmedaljören (7.10) Peter Boivie inte var intresserad, och jodå han tänkte på det något dygn och en vecka innan tävlingen bestämde han sig och köpte en biljett Stockholm - Dubai (med väntan i Istanbul.)


Peter Boivie intervjuas av artikelförfattaren efter bronsmedalj i Maribor 2006.

Insats kontra vinstchans
Det hela är en affärsresa, satsa några tusen och chansen att vinna en bil är inte alltför liten. Riskkapital helt enkelt. Peter fick sig en ekonomisk törn redan på flygplatsen i Sverige - passet var inte giltigt (en liten skada och det gäller inte) - sålunda kunde polisväsendet kräva Peter på 1000:- för ett tillfälligt resepass. Snart inser han att ett hotellrum kostar 1500:- i Dubai. men någonstans i Budapest stöter han på en svensk affärsman som tycks kunna erbjuda någotslags logi fram till tävlingen.

Research
Samtidigt fösöker jag forska från hemmaplan så mycket information om tävlingen som möjligt. Peter har hunnit öva någon gång i Sverige med ett rep. Planen är att hålla huvudet uppåt och linda benet runt linan. Jag har föreslagit någon slags tallkoda på ena handen som gör att greppet runt linan ska bli lättare.
Jag försöker hitta någon som kan skvallra om någon annan stjärna fått idén att resa till Dubai och "hämta" bilen. Vad gör Herbert? Vad gör Stig i början av april? Peter oroar sig inte - "jag slog dom båda i VM". Ja, men det kanske inte var deras bästa dag, manar jag. Men Peter rubbas inte - har man hållit andan i fruktbål på en scen dussintals gånger så rubbas man inte. Peter har en scenvana som heter duga, han blir inte nervös verkar det som.

Det värsta motståndet
De lokala förmågorna är sura. Då det visar det sig att både Tom Sietas och Timo Kinnunen och Alexey Molchanov är i Dubai. Tom! En av tre som visat sig kunna hålla andan i 10 minuter. En man som hållit andan i akvarium i TV. Timo! högst rankad (3e) med en tävlingsandhållning på 7.45. Vidare finns förra årets vinnare (Nadim) som är en harpunfiskare som gör 4.30 dyk med harpun i hand. Han kanske har lärt sig sedan förra året då han van med 3.30. Det kan komma att handla om 5 - 5.30 för att hamna på pall plats och få igen investeringen.

Förra årets tävling. Pics from deeperblue.set - Sara

Dubai
Modernt och organiserat på ytan. fantastisk arkitektur. Peter beskriver: "Tänk er en tjusig två plansvilla med stenfasad och sedan bygger du den 80 meter hög". En lekplats för arkitekter. Tävlingen backas upp av en bilfima och en bank. THE FAZZ’A CULTURAL CHAMPIONSHIP heter den och innehåller mer än fridykning. Peter berättar att tävlingsplatsen är just 2 meter djup när tidvattnet dragit sig ut. Temperaturen 26 grader, så det känns OK, men saltet sticker i näsan. Får hoppas att saltet sticker i bräckvattensdykande Timo också. Nessim har en fördel här. Detta är hans vatten.

Tävlingen sköts fram till den 3e med final den 6e. Peter har scenframträdande i Stockholm och hans biljett går den 4e. Men tävlingsledningen förklarar att det vore respektlöst mot scheikens son (som tävlingen namngetts efter) att komma till final fast inte dyka upp. Förmodligen lika respektlöst som att ha en tävling som skjuts fram tre dagar i sista stund och en registrering där atleterna får vänta tre timmar på att organisationen ska dyka upp. Och stå och vela om det blir heats med eller utan final...

Men, ju mer kaos, destor större fördel för en erfaren Peter :-)

Resultatet
Förra årets vinnare Nadim gör 4.09. Tom Sietas är först ut bland proffsen och gör 5.50. Jag messar uppmuntrande Peter att nu kan allt hända. Om världens bästa inte gör mer så kan det går bra för Peter. Håll ögonen på Timo K bara och skit i Alexey är mitt råd. Timo K från Finland gör 6.20 och den av mig uträknade Alexey från Ryssland (Nataljas son) gör 6.50. Peter går upp på 3.57. Tio man går till final, men Peter med femte bästa tid kastar in handuken och flyger hem - han hittar ingen motivation.

Dagen efter hålls en final med följande resultat:
Tom 8.25, Alexei 7.48, Timo K 6.12

Förvånande tider med tanke på den svåra situationen. Peter beskriver sin andhållning så här:"Jag surrade fast högerbenet i linan och stack in handen mellan lina och lår och försökte slappna av. Vattnet i näsan va det som irreterade mig mest.".

Det är modigt att satsa så mycket pengar på resa och massa arbetsdagar till att åka på en tävling man inte vet någonting om. Imponerande Peter.