Mainpage
Freediving

Huvudsidan
Svensk fridykning

DAN

Survey

Words on squeeze from deeperblue.net

"Most of the competitive freedivers have at some point been spitting blood."

"I am not aware of any sport where bleeding is being accepted as a natural part of progression."

"Kirk Krack and Martin Stepanek talked about this ... They both felt that ruptures in the trachea that caused blood to drip down into the lungs."

"I had a cold anyway and hadn't got past 12m on my warm up - but rather stupidly just decided to storm it down to 35m on my comp dive... lots of orangey froth coughed up and short of breath for several days..."

Squeeze - På vilket djup inträffar det?

En fullständig artikel om squeeze kan läsas här.

Är det möjligt att få squeeze vid grunda dyk? Rikard Larsson från Umeå berättar:

"Vi hade planerat att dyka i tre dagar. Hela vintern har jag längtat att få dyka djupare. Jag har tidigare gjort 25m CWT och det kändes bra. Jag har tränat hårt och gjort stora förbättringar i bassängen.
Jag gjorde ett par FIM dyk till 20, sen fortsatte jag med CWT till 20 sen 23 följt av ett 26m dyk, efter det dyket började det rossla i halsen och jag hostade upp saliv med blod ett par gånger. Det var inte alls så mycket blod och jag kände inte något speciellt, bara att dyket inte hade varit bra och att jag tappat lugnet på djupet och haft problem med att tryckutjämna.

På dagen efter steg vi upp tidigt för att dyka igen. Jag borde tagit det lite lugnt efter det som hade hänt.

Jag gjorde CWT dyk mellan 12 -18 m ett par gånger, sen gick jag över till CNF och dök ca11m sen ca 16, sen 21 å slutligen 25,4 å det var då det hände. Tappade lugnet den här gången också. Simmade hela vägen ner, problem med utjämningen vid botten på 25, kanske lite före också. Vägen upp kändes inte helt bra. Jag kom upp och visade Per att jag var OK, inga problem. Sen började andningssvårigheterna. Rosslet var tillbaka. Nu
var det mer blod. Svårt att få luft så jag simmade in till land för att ta det lugnt. På vägen in var jag anfådd. Jag hostade blod ca 10 gånger. tog ett bra tag innan jag kunde andas ok igen. svårt att uppskatta men ca 30-40 min. Både strupen och lungorna var ömma efteråt och jag kunde inte andas in på det sätt jag ville.

Nu i efterhand förstår jag att att jag borde tagit det superlugnt efter denna incident. Men i och med att vi hade kvar dagar planerade för dykning så säkerhetsdök jag på Per, men bara till ca 10 m å det kändes ok. Detta
var på tredje dagen.

Efter ca en vecka kändes det ok igen, fast nu drygt två veckor efteråt känner jag lite grann i bröstet /strupen fortfarande. Är mest rädd för permanenta skador. Min läkare sa att den risken inte var så stor utan faran ligger i om det händer igen på djup. Han ville inte skriva ut något friskhetsintyg före jag gjort en lungröntgen.

Jag har bestämt mig för att inte utsätta mig för detta igen. Min jakt på djup är slut, jag ska i fortsättningen bara dyka för upplevelsen, det som fick mig att börja dyka från första början."

Så skriver Rikard, men under Nordic Deep lyssnar han till ett föredrag om squeeze som Peter Lindholm (Apneaforskare/läkare) presenterar, och han ändrar sin inställning något:

"Det som hände mig vill jag aldrig mer uppleva. Jag tycker inte att det är ok att blöda efter dyk. Jag ska göra allt för att det inte ska upprepas, därför kommer jag i framtiden att ta det lugnt med CNF och FIM där jag anser att risken för squeeze är större än CWT. Jag kommer inte att "jaga" djup utan känslan får avgöra hur djupt jag kommer att dyka."