Huvudsidan
Svensk fridykning

Följande artikel skrevs 2003, men publiceringen väntade för att inte sätta press på Tobias.

Andra delen

Sista delen här
vm2008

I väntan på djup
av Sebastian Näslund (oktober 2003)

Tobias Nilson i Huddinge, utanför Stockholm, är 14 år och har inlett sin träning inför en plats i 2008 års svenska landslag i fridykning.

-"Det kommer att bli svårt" säger han. Tobias ville ta dyk-cert redan då han var åtta år, man han fick vänta till det han var 12 år år. Under tiden hittade han farfars cyklop och fenor och började snorkla. När han fått sitt dyk-cert gick han till dykmässan med sin mamma och såg Aidaswedens monter. Innan hade han tränat ishockey och fotboll, men hade länge längtat efter vatten. Det var jag som stod där och vi pratade utrustning och jag gav honom några bra internetadresser.

Han höll andan i andhållningstävlingen i 2 minuter och 5 sekunder. Inget uppseendeväckande. Jag minns honom knappt. När jag nu träffar Tobias bara två år senare tränar han med Sebak monofena och har en måttsydd Eliossub dräkt. Han visste redan där på mässan att det var fridykning som gällde.
-"Jag har delat ut tusentals reklamblad varje vecka för att kunna köpa den här fenan".
Han håller andan över fyra minuter och dagen innan bättrade han på sitt personbästa med 10 meter när han simmade 75 meter utan fenor.

Han joggar och simmar och är i simhall så mycket som går. Han har jobbat på bra mellan 12 och 14 år. Men man måste vara 16 år för att tävla och frågan är vad som kommer att hända mellan 14 och 16 år.

JAG VILL BLI EN AV DOM BÄSTA
Utan simhall i närheten och utan en dykkamrat är det svårt att utvecklas som fridykare. Tobias har bådadera. Tio är äldre Christian och Tobias tränar vid sidan av SSDF´s fridykning för barn & ungdomar i Haninge Sportdykarklubb. Barnen bredvid drar varandra i dom små plastfenorna. Dom slåss på trampolinen och simmar ner till botten med immiga cyklop stora som lastbilsfönster. Ser skitskoj ut. Tobias kör sitt eget race i en bana bredvid. 25 meters längder eller 50 meterslängder på fasta starttider. SSDF vet inte riktigt vad dom ska göra med sådana som Tobias, dom som verkligen kommer till fridykningsträning för att dom vill FRIDYKA långt och länge.

- "Jag vill bli en utav dom bästa i Sverige, fast utan att nånsin råka ut för syrebrist". En bra ambition. Speciellt om man är 14 år och fortfarande växer. Han tycker det är helt OK att man måste vara 16 eller 18 år för att tävla, men visst längtar han. Fanatiker har en negativ klang - målmedveten låter bättre. Förmodligen är Tobias bådadera. Han "tvingar" några av sina klasskamrater att hålla andan en gång om dagen. Han påstår sig också ha sett filmen "det stora blå" och "ett enda andetag" minst 100 gånger.
HUR MÄTER MAN CO2?
Han har letat tag i en kamera och ska göra en film om fridykning. Han ska skriva specialarbete om fridykning i skolan. Och sedan är det träning, träning, träning. Han slukar allt som skrivs om fridykning på nätet och börjar ställa frågor som; "hur mäter man koldioxid, och hur mycket behövs för att skapa en andningsreflex"?
Jag hoppar själv i. Man vill ju inte missa chansen till lite träning när man väl är vid en pool. Jag säger att jag ska köra några 25:or med start varje minut.

"Ok, säger Tobias, jag ska försöka hänga på". Och visst efter tio längder finns han där varje gång jag tar i kaklet och ställer mig upp. Jag minskar starttiderna till var 50:e sekund. Jag brukar inte starta så ofta i vanliga fall och får kämpa med andningsreflexerna. Något måste jag ju göra - jag måste ju klå den här slyngeln. Efter ett tag börjar han sacka efter. Men en sak är säker, det är större chans att ett av namnen i 2008 års landslag är Tobias Nilsson än Sebastian Näslund. LÄS VAD SOM HÄNDE SEDAN