Huvudsidan
Svensk fridykning

Sista delen

I väntan på djup - del två
av Sebastian Näslund (2005)

Tobias Nilson i Huddinge, utanför Stockholm, är nu 16 år och den målmedvetna träningen har gett resultat.

-"Om ni nu andas in djupt - så blir detta en bra fridykningsövning"... jag visar en yogapose för en grupp fridykare och tillägger: "men det har du väl redan listat ut Tobias...". Jo, han ler försiktigt och mumlar något. Tobias har tränat långt hårdare än jag själv under de senaste två åren. Jag har matat honom tips från mina egna erfarenheter av tävlingsfridykning och jag insåg tidigt att den största tjänst jag kan göra Tobias är att hålla honom tillbaka.

Det har nästan handlat om att dölja hans egen förmåga för honom själv. Det finns alltför många risker för en ung ivrig fridykare. I brist på verkliga djupdyk i säker miljö har Tobias tränat som en elitidrottsman på land. Tuffa konditionspass, vikter och yoga. Han blev förvånad när han höll 5.30 i statisk hemma på mitt vardagsrumsgolv i vintras- jag blev dock mindre förvånad. Tobias har med heder burit sin del i det lagstatiska laget Team Ahlby som vunnit alla matcher de ställt upp i. Förra året prövade han djupet lite försiktigt och simmade med lätthet ner till 30 meter. För att ge honom en vision och ett mål föreslog jag en utveckling på 10 meter per år. Jag anade att det skulle bli mer i början, men han skulle förmodligen inte tro mig om jag pratade om andra djup. Jag hjälpte honom att få 40 meter på mätaren med hjälp av FIM och VWT förra sommaren. Han kom upp stark och hans försiktiga sätt kunde inte hålla tillbaka ett leende och ett ibland ett glädjetjut vid ett nytt PB.

Han har sedan dess "erövrat" Vagnhärad - ett djup på 43 meter som varje Stockholmsapneist strävar efter. Folk har setts sjunka med släggor i händerna med benen före i sin strävan efter detta mål. Tobias har också nosat på mindre lyckade dyk där mjölsyran har bränt låren och tecken på LMC visat sig vid ytan - viktiga erfarenheter som kan främja ens utveckling.
I år finns egentligen inte någon anledning för Tobias att hålla sig tillbaka - han är en försiktig dykare och än är det varken syre eller tryck som stoppar honom. Det står redan 50 på hans D3 och han inser själv att han bör bygga en "platå" runt dessa djup. Jag gissar att han kommer att bromsas in först uppåt 55. Och sedan när han får alla detaljer på plats, ja då får vi gamlingar passa oss.
Man kan tycka att våra korta somrar och våra kalla möka vatten är en nackdel för oss i Sverige. Tvärtom - de långa vintrarna tvingar oss att satsa på grunträning - Tobias är ett exempel på hur långt det kan ta en fridykare. Hans utmaning ligger gissningsvis nu mer i det mentala - att behålla motivationen och hitta rätt attityd till sin ambition.

Ännu vet inte hans föräldrar om hur djupt han kan dyka. Tobias har antytt att någon borde tala om för dem att han är en talang som nu (tänker) mäta sig med dom bästa i Sverige...

...och det gjorde Tobias på SM i Lysekil 19-21 augusti.

Han dök till 45 meter, höll andan i 5.04 och simmade 112 meter. Något förvånande för alla räckte detta till en första placering i detta SM. Många av Sveriges fridykare var på annat håll och tränade inför VM, men Tobias slog alla närvarande fridykare som hållit på med fridykning längre än honom själv. Aidasweden resultat