Huvudsidan
Svensk fridykning

Sveriges klaraste sjö

När bröderna Thomas och Peter Hansi vill träna djupdykning så söker de sig inte alltid till kusten. Kusten runt Umeå skryter inte med särskilt många bra platser för fridykare. Istället tar bröderna ryggsäcken på ryggen och tar sig till Abisko.
En bit från vägen mellan Abisko och Narvik börjar en 6 km lång vandring upp till Trollsjön. Det är ett fantastisk landskap att vandra i upp för dalgången. Länge trodde inte kartritarna att det fanns en sjö där eftersom de vände när de kom till den sista vallen. Men hade de gått några hundra
meter till hade de sett att det gömmer sig en liten sjö just nedanför klippbranterna som omgärdar den på tre sidor. 400 x 600 meter och 36 meter djup enligt kartan.
Hit följde vi Böderna Hansi. Robert Storbacka och hans flickvän, båda fridykare. Jon och Rickard som säkerhetsdykare, David som expeditionsledare, Karin som assistent och jag själv med som undervattensfilmare.

En båt och två lappkåtor flög vi in med helikopter. Mat hade vi med oss för minst tre dagar. Tre dar, det skulle nog räcka för att utforska sjön. Klarblå skimrande med säkert 20 meter sikt låg den där lockande - Trollsjön. Men så snart man stuckit ner handen förstodd man att denna sjö var enbart för de mindre gnälliga. Ytvattnet uppmätte 5-6 grader.
Bröderna Hansi sätter på sig 5 mm dräkt och sen en 3 mm över det. Vi andra fick nöja oss med 5mm. Vi lärde oss med tiden att koka upp vatten på vedkaminerna och hälla innanför dräkterna innan vi skulle i. De mer härdade kunde ligga i en och en halv timma, själv började jag frysa på andra dyket. Riktiga frossbrytningar till frysning talar vi om
här. Vi la ut linor och lodade efter djup. Ovanför oss i kitteln som bergen skapar växlade vädret ständigt. Regn, dimma, solstrålar, kastbyar och så stilla igen. Väldiga moln rullade in i dalen och sänkte sig över vattnet. Det var lika overkligt ovan ytan som under. För där nere så fort man bryter ytan så är det som att dyka i tropikerna - en underbar ljusblå färg som inte alls passar till 5-gradigt vatten.

Vi utforskar stenrasen vid ena kanten av sjön och simmar genom tunnlar. Sista dagen ger vi oss ut i mörkret klockan två på natten och dyker med ficklampor och snapplights bland stenblocken. Skräckblandad fascination. Bröderna och Storbacka åker upp och ner som korkar när de fridyker och tar sig under dagarna ner till 25-30 meter. Själv lägger jag mestadels av min uppvärmning på land och gör tre dyk där jag försöker maxa det tredje. Men kylan tar för mycket energi och jag har svårt att göra några längre dyk innan lufthungern kallar mig till ytan. På 800 meters höjd innehåller luften 5-10% mindre syre och det är just syre brist som tvingar mig att vända på 30 meter, trots att jag är i mitt livs form och klarar 40 meter i ett vänligare vatten.
Tubdykarna får vara försiktiga och läsa sina tabeller rätt på dyk så här högt ovan bergen. Här uppe ligger snön kvar fram i Juni och bröderna berättar om hur de dykt från kanten och inunder isen ute på sjön.

Inte ens tre dagar räcker för att man ska ta in platsen. Den är overklig. Finns förmodligen inte. Möjligen kan man se såna här platser i något TV-program, men sällan besöka dom själv. Fast den här gången gjorde vi det.

Sebastian Näslund

Filmen om Trollsjön sändes på SVT 6 april 2003. Och visades också på Cannes Festivalen. Den visades i Finland våren 2005.

Fler bilder: http://www.kvart.com