Text & photo:
Sebastian Näslund

Finsk tävling i fridykning - januari 2006 - Tammerfors

Underground apnea överraskades med fler deltagare än väntat. 26 stycken blev vi till sist när Åland och Svenska västkusten rest över till Finland för att tävla.

Extra intressant var det för svenskarna då fyra atleter som alla passerat 100 i DNF kom till tävlingen med siktet inställt på att nosa på det svenska rekordet (114 meter). Bäst chans hade nog nuvarande rekordhållaren själv (Anders Larsson) som med lätthet opererar på dessa nivåer, för oss andra kommer det lite svårare. Tobias Nilsson var den som simmat längst på senare tid (120 på träning). För Stefan Drouget och mig själv hade inte träning varit så framgångsrik – båda upplevt sjukdom och BO på distanser under 100 veckan innan. Jag kom stärkt endast med ett 95 meters dyk dagarna innan och Stefan med en 107 metare (det tränas i Lysekil minsann). Med på tävlingen var också svenskarna Marcus från Lysekil och Annelie Pompe som fortfarande mindes hur lätt det var att simma 125 på VM.

Tävlingen var väl organiserad med mycket funktionärer och domare. Det märktes i och för sig att vissa utförde sina sysslor för första gången, men ambitionen var hög. Kalle Rajalla hade förberett allt noggrant.

Annelies mask gick sönder efter 30 meter och hon avbröt. Organisatörerna ville ge henne en ny chans. Jag var hennes coach och poängterade att atletens egen utrustning är deras egna problem, men att om de vill ge henne en ny chans så vore en mer legitim anledning det faktum att 1.5 meters repet fastnat i hennes fena vid starten. Det blev ett nytt försök som slutade i för henne, futtiga 85 meter.

Simo Kurra inte så fet som på internet.
Vinnaren av tävlingen blev Timo Kinnunen med en för honom modest andhållning på 7.05 och en DYN på 112 som tog över 4 minuter. Rajalla lämnade över organisatörssysslan till Kimmo Lahtinen och tävlade själv till sig en andra plats.

Bäste svensk blev Anders Larsson på tredje plats och på femte plats Sebastian Näslund. Förvånande och glädjande var en viss 17 årig Marcus Cederholm von Schmalensée (tungt namn att bära) som går Gullmarsgymnasiet med Stefan Drouget. En 5.17 minuters andhållning och en simning med slafsiga badbyxor och utan fenor till 100 gav honom en sjätte plats i hela tävlingen – inte dåligt med tanke på att delar av svenska och finska eliten var på plats.

Jodå, han har kontroll över delar av kroppen
- här ett försök till andetag just efter "surfacing".


Längsta svenska anhållning gjorde Anders Larsson (5.26) följt av mig själv (5.23). Tobias hade glömt både dräkt och läkarintyg och hoppade statiskt. Tävlingsledningen accepterade det faktum att han visat läkarintyg i VM för sex veckor sedan.


Två sekunder efter avslut.

Kampen om DNF rekordet förlöpte som följer. Jag var först ut och bestämde mig någonstans efter första andningsreflex på 45 att inte simma längre än 75. Efter andra vändningen fortsatte jag dock samtidigt som jag lovade mig själv att sluta med fridykning ( i alla fall i pool). Tyvärr hade jag under dagarna innan visualiserat en vändning på 100 och det blev det också. Vänder på 100 och går upp. 101 meter, svajigt, trött och vitt kort. På gränsen.Anders Larsson avslutar stabilt - här två sekunder efter han brutit ytan.


Jodå, allt känns OK - 7 sekunder efter avslut. Vänster handen redo för ett OK-tecken.

Därefter följer Stefan som också vänder på 100, släpper bubblor av luft, tar några tag till går upp på 105 och är borta i syrebrist - rött kort (säkerhetsfridykaren avslöjade sin oerfarenhet av skarpa lägen).
Tobias (gud vad biffig killen blivit och han hotar med att växa mer) är lugn och avslappnad, tar dryga fyra armtag per 25 meters längd (likt mig och Stefan). Vänder på 100 och är fortfarande lugn (ingen spurt). Går upp på 118 och visar direkt LMC tecken, doppar munnen två gånger, märker vad som händer och ler skamset – rött kort.
Tobias säger sig prestera bäst på morgonen. Trivdes inte med den låga väntan inför sitt dyk. Hade hög puls innan dyket och fick andningsreflexer efter 30 meter (vilket inte behöver vara negativt).

Anders Larsson som skryter med att kunna ta två armtag per 25 meter, slappnade på tävling av lite i tagen och gör en dryga tre tag per 25a. Likt Stefan och Tobias har han simdräkt. I full kontroll hela vägen till 116 simmar han och går upp starkt. Jodå, han lovar at vända på 125 på kommande VM.

”Uttagna” till VM i DNF i juli är nu Anders (116), Tobias (113), Sebastian (101). Än har inte Bill simmat och Tobias, Stefan och Marcus kanske tävlar igen. Och Christian Hogbring (113 förra VM) kanske dyker upp igen.


Team Åland hurrar - Tobbe ska till att busvissla