FRIDYKNINGSAKTIVITETER
Göteborgs festival för undervattensfilm.
Text; Sebastian Näslund

STAFETT TÄVLING I ANDHÅLLNING del 2
Efter en idé från Bill Strömberg ordnades en lagstatisk tävling i Undervattenfilmfestivalens pool. Helt enkelt en stafett i tremannalag där siste lag kvart på banan vinner.

Resultat:

1. ABC laget från Stockholm = 14.52 (-4 försening)
2. Göteborgs Apnea sällskap = 11.44 (-50 sena byten)
3. Örebro apnea 11.25 (-1 försening, -40 senabyten)

Idén var att göra det mer publikt.
Det blev tydligt att det var en tävling när alla låg jämsides och kämpade. Det tog bara 15 minuter. Syftet var också att tillåta mer LJUD. Lagmedlemmarna måste kommunicera och ibland göra blixtstarter.
Reglerna som användes:
1) All tidtagning startar från TOP+10
2) När en går upp ska nästa vara nere.
3) All försening i start eller vid byten straffas med 2 poäng per sekund.
D v s varje sen sekund (avrundas uppåt) straffas med 10 sekunders
avdrag. Hårt, men accentuerar att det är en stafett där byten är viktiga.
4) Aktuell tävlande måste ligga inne vid kanten så alla lag tävlar sida
vid sida.
5) Lagen sköter själva sin säkerhet och ingen coach tillåten (det blir mer lagprestation då och mer snack inom laget)
Vad som hände…

Stockholm tog hem det här p g a av att de hade två starka andhållare. Den minderårige nykomlingen Tobias Nilson fyllde sin plats i laget som klarade alla sina byten utan straffpoäng. Dock genomförde Peter den mest stressade starten av alla (actionpacking).

Örebro såg på pappret ut att kunna matcha Stockholm. Mikael Matsson var siste man ut i Örebro och startade 17 sekunder före Peter i Stockholmslaget. Mikael som hållit över 6 i vatten kom upp på 2.46 och lät därmed också Göteborg passera dem i resultatlistan. Dålig start var förklaringen.

G.A.S; Hans-O 4.28 / Klara 3.19 / Pelle 4.50

STH-ABC; Göran 5.44 / Tobias 3.53 / Peter B 5.19

Örebro; Peter 4.09 / Sverker 4.11 / Mikael 2.46

En berättelse från en av deltagarna.

WORKSHOP I ANDHÅLLNING
Ett av de trevligaste upplevelserna jag haft som fridykare måste varit att hålla workshops i andhållning. Under filmfestivalen i Göteborg (nov 2004) höll jag två fulla workshops med vardera 30 personer.

Under 40 minuter guidade jag dem genom en serie andhållningar där jag gradvis introducerade nya tricks. Under viloperioder och andhållningar visade jag diagram och bilder som exemplifierade vad som händer i kroppen.

Jag hade också tid att gå in på dom ökade riskerna om man gör andhållning i vatten. Vad man kan utsätta sig för torrt är inte samma sak som man kan göra i pool eller hav.

Inte mindre än 2/3 gjorde personbästa. En ung tjej började skaka av ansträngning och jag upmanade henne sluta på 2.42. En kille på främsta raden blev lite blå om läpparna vid
3.15. En kvinna som jag trodde bara var där med sin dotter gjorde en stark 3 minutare. 3.53 var dagens bästa resultat av en kille som inte sa sig tränat något liknande innan.
Nästa dag visade liknande resultat med 2/3 av auditoriet som överträffade sig själva. 5.18 blev bästa resultat. Men även de lite mindre villiga som tog sig fram till första andningsreflexen efter 1.30 imponerade.

En underlig kuf gjorde en lång första andhållning och jag anade att det skulle bli kämpa av i sista andhållningen mellan honom och 3.53 killen när det var dags för sista andhållningen. Men den gänglige killen satt i resten av workshopen och hängde i stolen utan att hålla andan. Jag trodde att det kunde ha och göra med att han kanske märkte att det inte gick så bra och inte ville jämföra sig med andra med risken att han skulle vara sämre än andra.

Så fel jag hade när detta visade sig vara Johan Dahlström som jag e-mailat flera gånger men aldrig sett innan. Johan har hållit över 6.30 på tävling och är rent fysiskt en långt bättre andhållare än jag själv. Han hade hoppats på att kanske lära sig något, men det hoppas jag han inte gjorde då jag medvetet undvek många avancerade tricks som både kan vara farliga för en nybörjare och också ointressanta att höra om man just har börjat med andhållning.

REKORDFÖRSÖK
Johan hade haft mer ut av att se mig misslyckas med ett svensk rekordförsök timman innan - då jag gick upp på 5.51 med LMC. Ett trist resultat när jag gjort över 6.30 på träningar veckan innan. Jag skyller på en överambitiös fasta dagen innan och lite för mycket andning innan försöket.

LAG DYNAMISK
Under filmfestivalen testade vi också att köra en stafett i undervattenssimning. Örebro tävlade mot Göteborg. Gemensam start i vattnet. Endast hela avslutade längder räknades i den 9 meter långa poolen. När en tävlande avslutade hade nästa max 10 sekunder på sig att starta. I Göteborg startade Klara starkt med 7 längder. Mikael i Örebro gick upp efter fyra och Sverker tog över. Sverker hade noggrant mätt ut hur han skulle hantera de 90 metrarna – avstamp och ett armtag. 6 längder blev det innan han lämnade över till siste man som var Peter. I Göteborg tog Niklas 6 längder och Göteborg har i det här läget en ledning med två längder när jag själv startade. När jag gjort fyra längder signalerar Klara under vattnet att vi vunnit men jag fortsätter fyra till och vi vinner med totalt 21 längder. Det visar sig att Peter i Örebro simmat fyra längder och stannat sedan i LMC spasmer. Sverker hade lite svårt att hantera honom från kanten.
Vi hade bara bjudit en person till publik. En som inte visste mycket om fridykning. Efter att ha sett sin första LMC blev hennes kommentar; ”Det här ska ni nog inte visa för någon”. Detta trots att Peter stod upp och var glad någon minut senare. Där har vi apneatävlingarnas dilemma.

SYRE
Göran Ahlby höll andan i 8.10 efter att ha andats lite syrgas.