Spirometri
resultat

Pulsedroptest

FTÅ - hemsida

FTÅ - magazine

FTÅ - product

Nästa kurs med fokus på DR-tekniker

Foto: Hanna Larsson och Peter Sjöberg

Kurs i avancerad fridykning på Åland (dec-05)

Jo, dom sitter högst upp i bastun och dom kan hålla andan till dom svimmar, men finska pratar dom inte och slåss med kniv gör dom inte heller - men dom badar då och då nakna trots att dom har fina Eliossub dräkter med klubblogon tryckt på baksidan.
Freediving Team Åland kände att de stagnerat vid tider innan 5 minuter i statiskt och ingen hade vänt på 100 meter i dynamiskt. De sökte inspiration i väster och jag reste dit över en helg och höll kurs. FTÅ huserar i nytt badhus. Det var glädjande att finna en trivsam ganska jämndjup 25 meters bassäng och framförallt; ångbastu, äventyrsbad, bubbelpool, vattenmassage och en lång vattenruschbana. Kursen avslutades med en tävling i tre discipliner. Det blev ett skarpt läge i att testa nya uppvärmningstekniker.

Något som nybörjare ofta missar är att maxförsök och vanlig träning ska skiljas åt. På en helg full med yoga, olika tester, teknikträning är det svårt att få den vila som krävs inför en maxning. En riktig maxning är också något som ska kännas i kroppen kanske upp till ett dygn efteråt (därav ordet "max"). Därför las de tre påfrestande testen så utspridda som möjligt.
De som kanske hade mest ut av kursen var Tobias och Hanna från Sverige som har väl förberedda kroppar för fridykning och har investerat många hårda bassängpass under ytan nötandes teknik och apneisk förmåga. Kursen fokuserade mycket på hur man kan skapa bästa möjliga förutsättningar genom att fokusera på vad man gör och hur man tänker de sista två timmarna. Detta tror jag var nyckeln till deras personbästa, där Hanna vände på 100 och kom upp vid 109, detta trots att hon tävlat i två andra discipliner bara någon timma innan. Tobias 16 år från Stockholm fick en aha-upplevelse när han testade olika tekniker i att förstärka dykresponsen. Efter en annorlunda uppvärmning och start dagen innan simmade han 103 meter, detta trots (eller snarare p g a att han legat still i en andhållning 30 sekunder innan). På tävlingen vände han återigen på 100 och satte handen i kaklet på 125, återigen med små plastfenor.
Personbästa på tävling
Trots den stressande tävlingssituationen och en hel helgs stundtals påfrestande kursmoment lyckades flera sätta personbästa (6 av 7). Janni gjorde en psykologisk vändning vid 75 meter och presterade 78 meter utan fenor. Daniel bröt barriären vid 100 och kom upp vid 104. Anders som har ett förflutet som simmare la till nära 20 meter på sitt DNF personbästa och kom upp på 92 meter. Visade omdömme att stoppa trots att kanten var inom synhåll. Även Peter simmade längre än han någonsin gjort. Ingela kom upp muttrandes och besviken - alla faktorer gick inte att få på plats. Dagen innan hade Daniel och Anders passerat 5 miuter i andhållning på land.

Anders inför sitt 92 meters DNF dyk.
Resultat
FTÅ Klubbmästerskap. Mariehamn Åland 4 december. STA- DNF - DYN. Judge: Sebastian Näslund (Aida Rules)

1. Tobias 148.4
2. Hanna 135.4
3. Daniel 132.8
4. Anders 132
5. Janni 111.8
6. Peter 64.3
7. Ingela 26
STA
Tobias 4.27 (AP 4)
Hanna 3.38 (AP 3.30)
Daniel 4.09 (AP 4.03)
Anders 4.10 (AP 4.30)
Janni 2.43 (AP 3.30)
Peter 3.37 (AP 4.30)
Ingela 2.10 (AP 2)
DNF
Tobias 66
Hanna 75
Daniel 63
Anders 92
Janni 78
Peter -
Ingela DQ SP (43)
DYN
Tobias 124
Hanna 109
Daniel 103
Anders 80
Janni 94 (-5)
Peter 85 (-5)
Ingela DQ SP (40)

FTÅ skriver 6 dec:
"Ikväll är det träning för första gången på många sätt, första gången efter kursen, med uppvärmingstekniker för sinnet, lungorna, kroppen. Ingela är pådrivande att vi ska lägga upp träningarna mer strukturerat  så att man (läs hon) kan bättra sig och få bra "Focus on process".
Vi är så tacksamma för din tid och din mycket givande kurs. Alla  gillade upplägget och hur du med din lugna stil vävde ihop allt på ett så  enkelt sätt".