Fridykning.se (FSE) lär dig dyka djupt på ett andetag.

Vi utbildar enligt ett kurssystem som utvecklats sedan 2003/2004 och vi har hittills haft över 800 kursdeltagare. Vi har inspirerats av de tekniker och säkerhetssystem som tävlsingsfridykarna använder. Syftet är att göra dig till en supersnorklare som kan gå mycket djupare och stanna under längre.

Det kanske låter avancerat. Det är det. Men det är inte svårt - du kommer till kursen med hur lite erfarenhet som helst och lämnar oss full av kunskaper och färdigheter. Du inte bara kommer dyka djupare än du varit innan, du kommer att lära dig många saker om din egen kropp. Vi arbetar utifrån ett helthetstänkande. Vi håller minst sagt hög internationell standard (våra instruktörer, förutom att vara toppatleter, har besökt internationella kurser och ofta tagit deras instruktörskurser också).

Vi är en ideell förening som vill ha dig som medlem, vilket du blir efter kursen.


Det går att lära sig fridykning ihop med dykkompisar och i dykklubbar, Men med en FSE kurs kommer du få åratal av erfarenhet summerat på en helg. Du kommer att dyka säkrare och mer medvetet och undvika massa problem och motgångar som du annars skulle stöta på. Våra kurshelger är så omfattande att många går dem två gånger för att greppa allt.

Du kommer certifieras till den nivå du klarar. Det beror på vad du kan, inte vilka kurser du gått innan. Du behöver inte välja nivå om detta är din första riktiga kurs i fridykning - du hamnar automatiskt rätt.

Det finns en del du kan göra innan kursen. Du kan köpa instruktionsmanualen. Du kan också surfa igenom länkar i menyn till vänster och få dig en bild av fridykning. Men främst ska du förstå vad tryckutjämning av öron är, INNAN du anmäler dig. Du ska ha testat detta ner till 3-4 meters djup utan att ha någon som helst smärta eller ens känna tryck mot trummhinnan i örat. Ett tryckutjämnat öra upplever inget tryck - det gör ALDRIG ont i en fridykares öra.Grundkrav
Du måste ha en varm våtdräkt samt lite vattenvana. Du kan hyra dräkt av oss. Mask och fenor duger bra med det som scubadykare använder. Tips om bättre utrustning/dräkt får du på kursen. Du ska vara äldre än 16 år. De flesta startar direkt på nivå 2 vilket förutsätter vattenvana och att du på egen hand testat att dina öron fungerar ned till botten av en djup bassäng utan problem.

Djupgaranti
FSE-kurser fokuserar på djupa dyk. Idén är att erbjuda en kurs som ger dig det som är svårast: tryckutjämningstekniker och djupa dyk.

Den som inte gör personbästa i djup under eller direkt efter FSE-kurs erbjuds gratis dykutfärder till dess att du gör det. T ex om du får tillfälliga tryckutjämningsproblem eller om vädret inte är gynnsamt för djupa dyk kan du komma tillbaka och försöka igen.

Utrustning
Det finns möjlighet att känna på olika våtdräktsmaterial, pröva lågvolymsmasker och långa fenor. Även mäta för kroppssydd Eliossub dräkt. Samt naturligtvis hyra utrustning (300 skr för en helg). Väger du över 100 kilo har vi inga dräkter i den storleken

Specialkurser
Ibland bjuder Fridykning.se in kända tränare utanför vår organisation. Ibland ordnar vi kurser som lägger större tonvikt vid Yoga. Vi ordnar också billiga träningshelger/läger med föregående kursdeltagare.

 
Huvudinstruktör: Sebastian och assistenter.

Kursmaterial
Specialkurser förutsätter att fridykning för dig är mer än ett fritidsintresse. Att ha fridykning som en "livspartner" för en kortare eller längre tid. Man kan naturligtvis växa ifrån varandra, men om förhållandet är kärleksfullt och intensivt så lämnar man det som en annan människa, än den man annars skulle vara.

Platsen
Vi utgår från Hästekasen Gård - ett bohemiskt odlingskollektiv som lever naturnära och håller på med äventyrssporter. Gården äger en del i en hamn och har en husbåt och en liten utfärdsbåt som tar er ut till en rymlig dykplatform i Koljöfjorden varifrån vi gör våra dyk längs stabila linor.
Om ni är 4+ personer kan vi göra en kurs enligt era önskemål vad det gäller tid och plats.

De flesta kurser startar fredag kväll vid 19.00.