Om FSE´s kursverksamhet
Fridykning.se har under 2004-2009 testat och gradvis modifierat ett utbildningskoncept inom avancerad fridykning.

Med över 500 kurselever är FSE/F.BIZ inte bara skandinaviens största utbildare inom avancerad fridykning utan en av världens mest aktiva. Organisationen som består av cirka sex instruktörer har utvecklat nya koncept, följt och ofta överträffat internationell standard. De senaste fem åren har det utbildats många säkra fridykare som kunnat
njuta av fridykning med en större förmåga, och därtill har vi tränat många fridykare som satt rekord, deltagit i SM och VM.
Vi utbildar fridykare för att öka vår medlemsbas. FSE är en klubb med massa olika aktiviteter:
utfärder, kurser, tävlingar, föredrag, filmer, nybörjartävlingar, samordnade inköp av utrustning.

På våra kurser går du från novis till kunnig nybörjare på en helg. Notera också att våra kurser är ur internationella mått billiga. För att det ska bli ännu mer prisvärt föreslår vi att du gör följande:

Surfa runt lite på fridykning.se och titta på lite bilder och känn in om det är något för dig. Skräms inte bort av det ibland kan tyckas vara en subkultur med mycket exklusiv jargong. Vi inviger dig snabbt i hemligheterna.

Köp den lättsamma men initierade instruktionsboken, kanske filmen också.

Testa själv: skaffa dig en mask och snorkla (köp inte på dig för mycket utrustning utan att snacka med oss innan).

Vi svarar på frågor om fridykning, men kommer rent generellt svara att svaren finns på kursen eller hemsidan.
Ska vi kunna ge specifika svar kräver det att frågorna är detaljerade.

Viktigt. Hitta en djup pool (3-4 meter) och en dykkamrat och dyk ner till botten och kolla att öronen mår bra.
Håll för näsan och blås mot näsan och hör öronen klicka (tryckutjämna) detta gör du INNAN du känner minsta tryck mot trumhinnan.

Att göra och tänka på innan du åker till FSE kursen.

Att hålla andan under vattnet är inte bara en utmaning. Det är en vacker sport för dig som gillar känslan av viktlöshet och gillar att kunna röra dig i tre dimensioner utan avancerad utrustning. Fridykning är upplevelse - inte bara av en undervattensvärld utan en chans att uppleva din kropp och dess förmåga. Det finns egentligen inga förkrav eller förväntningar på dig - bara en lust att vilja vara under vatten.

Sebastian Näslund (huvudtränare) har samtidigt experimenterat med sin egen träning vilket lett till många personbästa och några svenska rekord. Han har under senare år spenderat 90 intensiva dagar på yoga-retreats och införlivat delar av den kunskapen i kurserna. Sebastian är utbildad Aida och Apnea-Academy instruktör.

Annelie Pompe är utbildad personlig tränare (gym). Hon har tävlat på elitnivå inom bl a klättring, fridykning och athletic fitness. I Fridykning tog hon ett silver i både lag-VM (2006) och individuella VM (2007) . Hon är utbildad Aida-instruktör.

Christian Ernest är sjukgymnast som på två år tagit sig in i den svenska eliten och satt två svenska rekord.

Tillsammans har vi tagit fram ett träningsprogram för formtoppning inom fridykning. Detta kommer att synas på de avancerade kurserna. Vidare har vi efter samarbete med Sebastien Murat influerats mycket av hans effektiva, men krävande metoder som kommer att avhandlas på de avancerade kurserna. Vidare behålls fokuset på djupdyk och tryckutjämningsteknik. Alla kurser kommer i framtiden innehålla alltmer yoga och även inslag av vegetarisk kost.

- FSE har en rad hjälptränare och säkerhetsdykare.


För att hjälpa elever till nya djup har kurserna utvecklats till att försöka kontrollera många faktorer som leder till lyckade dyk:
- Vi har skapat en säker och trygg dykmiljö (en väl inprövad båt och en väl känd och vacker dykplats med närmast obegränsade djup).
- Tagit fram effektiv utrustning; tunga vikter, tjocka dyklinor, ljus, varmvatten, hyrdräkter, fenor, djupmätare.
- Säkrat ett gemensamt övernattningshus med kök, dusch, sängar. Även camping, utflyktsmål och snorkelplatser ute till havs är rekognoscerade.
- Accentuerat hur viktigt det är att komma till kursen med en varm dräkt - det går inte att lära ut avancerad fridykning till frysande elever - bra Maresdräkter finns till uthyrning.
- Erbjudit alla kursdeltagare en gratis utfärd efter kurs och billigare priser till en rad produkter.
- Att fortsatt erbjuda djupgaranti då 87% gör personbästa på kursen och ännu fler efteråt (återkom till det att du gör personbästa).
- Gradvis modifierat kursinnehållet mot mer Yoga, avslappning, andning. Efter vattenvana är kroppskontroll och mental attityd det viktigaste för att utvecklas.

Under 2005 och 2008/2009 var FSE med och utformade SSDF´s apneaverksamhet.

Våra kurssteg