Nyheter om fridykning
från Fridykning.se
Damer och herrar

Okonfirmerade uppgifter haevdar att om man laegger samman bade herrars och damers poaeng i VM sa aer Sverige ETTA.

1. Sweden - 1,197.9
2. France - 1,189,7
3. Canada - 1,129.7
4. Finland - 1,113.8
5. Russia - 1,083.4
6. Japan - 1,075.3
7. Denmark - 1,063.3
8. USA - 1,031.7
9. Venezuela - 1,010.9
10. Greece - 999.6

Sveriges placeringar historiskt har varit: 5,4,3,2,5 och damlaget 2. Vita kort rakt igenom, aeven om det ibland varit pa haret. En dag kommer nagan ta snittet av de forsta 10 Vaerldsmaesterskapen. Om Sverige kor saekert fortsaettningsvis sa kan vi komma hogt pa den rankingen.
Skrivet av: Sebastian, 2006-12-31 15:22:43

vm-slutkamp-06

satsa hårt eller play it safe! valet var enkelt,efter Per Westin som slog till med nytt svenskt rekord i DYN med 173 meter hade sett till att sverige med sin sista man endast behövde simma 118 meter för att erövra 5:e platsen, men behövde simma 180meter för att ta en fjärde plats. Testosteronstin som man är så övervägde hjärnan en kort sekund att satsa hårt och ta tillbaka dynrekordet,men team player som man är så var valet enkelt att glida förbi 118meter och komma upp fräsch på 140meter. Stort grattis till dom svenska damerna som tog silvermedalj,och grattis till herrarna som tog en hedrande 5:e plats.hälsningar från "tredje mannen" weine gustavsson
Skrivet av: weine, 2006-12-11 16:17:54

saken e biff

Svenska damer tar silvermedalj på VM i fridykning i Egypten.

Starka fridykarnationer som Italien och frankrike fick se sig slagna av tre svenskor i ett lag VM där det tävlades i tre discipliner. Djup, tid och längd. Endast ryskorna fick ihop mer poäng i de tre grenarna. Med Annelie Pompe (Göteborg) i spetsen som dök till 70 meter på ett andetag så låg svenska laget på andra plats redan efter djupdyken. Trots fd världsrekordhållaren i stillaliggande andhållning Lotta Erikssons (Malmö/Dahab) andhållning på 5.13 så gick Kanadas damer om och ledde med två poäng inför sista grenen: längsimning i bassäng på ett andetag. Trots att Isabelle Larsson (Göteborg) är ny inom fridykning förvånade hon med ett dyk på 128 meter. Tävlingen avgjordes i Hurghada i Egypten. På herrsidan vann Danmark som väntat, Sverige kom på femte plats.
Skrivet av: Sebastian, 2006-12-11 15:57:55

efter statiskt ser det ut ungefär så här

Precis som sebastian säger så ser det riktigt bra ut. Jag kommer precis från sista statiska heatet när Herbert, Stig, Ruyzo och Derron låg bredvid varandra. Mycket spännande! När det var en minut kvar till official top så låg alla utom stig och andades kontrollerat. Stig stog då fortfarande upp och lekte med sin leksakskatt. Det var en mycket spännande statisk omgång där Herbert gick för världsrekord och Stig ville säkra poäng till en eventuell dansk guldmedalj. Ruyzo kämpade även han för en medaljplats åt sitt japan. På 7.15 ca kom både stig och Ruyzo upp och båda var helt klara. Sekunderna senare kom Derron(USA) upp. Efter det började alla heja och klappa händerna för att få Herbert att kämpa, det skulle behövas nästan två minuter till. Det visade sig inte riktigt gå som han ville utan han kom upp runt 7.40 dock helt klar.
Natalia Molchanova höll heatet innan 7.00 och kom upp som om hon bara hade hållt 3 minuter. I samma heat såg vi Henning från danmark göra stabila 6.30 - även han utan någon som helst uppvärmning. Tidigare under dagen levererade Peter Pedersen 6.30 och Danmark steg många placeringar idag. Imorgon är det dynamiskt och det är danmarks bästa diciplin. Den stora frågan är - kommer de nå hela vägen till guldmedalj i en 16gradig pool.

Annelie hälsar att livet är underbart(om hon slipper statiskt).
Skrivet av: Emil, 2006-12-10 15:40:42

Sex vita kort

Spännande. Sverige sitter precis i den sits de vill vara efter två discipliner - sex vita kort. Svenska damer har dock halkat ner till bronsplats - i det statiska har Kanada gått om med 2 poäng. Lotta gjorde vad man för henne kan kalla ett misslyckat dyk. Cirka 5.15 - hennes mål var minst 30 sek till - likaså Annelie leverade 30 sek mindre än det vi trodde var minimum - 4.13. Isabelle levererade storartat 4.58, men kom återigen upp med LMC och det hängde på en tråd någon sekund sägs det. För mycket andning innan och en varm pool. Men summa sumarum sex vita kort och en möjlig medaljplats. Nu gläds man åt att Lotta nyligen gjort PB i pool uppåt 140. Och vi måste nog se Isabelle och Annelie vända på 100 för att kunna vara riktigt glada i morgon kväll.
Herrarna kanske har vunnit någon placering. Bill kom upp strax innan 6 och var inte nöjd. Weine 6.30 och lite till (dricks kallar han det då han bara lovat 6.30 exakt). Per tog det lugnt och gick upp på ca 6.43 (han var rädd att få en utskällning om han gick till 7  :-)
Imorgon blir det spännande.
Skrivet av: Sebastian, 2006-12-10 14:03:41

Morgon inför statiskt

Nervöst - även för en coach. Den här varma poolen gör mig stressad. 31 grader och upplagt för hypoxi. Per W som jag ska coacha gjorde 7 sist vi körde, men varje dag är unik och vi är ännu inte samkörda, Weine vill helst vara själv, men har blivit påtvingad en coach (kan i vissa fall vara avgörande), Annelie är det svaga kortet, hon har aldrig passerat 4 minuter i den här poolen men hennes tävlingsinstinkt kanske vaknar och det gäller för mig att stoppa henne om det går för långt - men vad vet man hur en andhållare känner sig - jag ska ialla fall prata henne sönder och samman de sista 30 sekunderna och 4.30 duger gott - låt de andra lagen pressa sig. Vaknade sömnlös vid sex och har jagat is - vill försöka få Annelie att ha is i en handuk framför ansiktet - det kan ge en avgörande dykrespons som kan spara mängder med syre. Men en faktor kanske väger ut den andra, stressen av en ny metod. Isabell har haft hypoxi två gånger i den här poolen, men hon coachas av Bill (som hon trivs bättre med) och det är en stabil coach att ha vid sin sida.
Sedan coachar jag stackars Hanli (sydafrika) som misslyckades med sitt dyk i går; ryggont, magont, sömnlös, sår på foten och sedan ville inte öronen, vände på 17. Svår konst att hålla sig frisk. Hoppas på "revansch" i poolen.
Rahels Eritrea gör bra ifrån sig men missar reglerna, tre starka dyk men coachen rörde och näste man var i vattnet för tidigt. Red card.
Stackars finska damer som sjabblade bort det på något så enkelt som att hon tog av masken gjorde OK tecken åt vattendomaren och sedan igen åt båten innan hon sa I am OK. Det räknades som två OK. Känns inte bra att förlora en motståndare på det sättet.
Skrivet av: Sebastian, 2006-12-10 06:57:34

Konstantvikt dag tre

Så var tredje och sista djupdykningdagen avklarad! Och vilken dag sen! Idag dök Lotta, Molchanova, Stepanek och Nietsch. Och vad har de gemensamt? Först åkte de alla ut på den sista båten(den djupaste) och sen åkte de alla hem med en tag i handen och vitt kort. För Sverige innebär det här nu att vi ligger på en andraplats inför poolgrenarna. Finska damerna gjorde ett misslyckat ytprotokoll idag vilket betyder att de sannolikt inte ska kunna hota vårat damlag så länge vi klarar alla dyken.

Lotta sa att dyket var hur lätt som helst och att tryckutjämningen inte var några problem alls. Det är verkligen ett riktigt starkt svenskt lag vi har på plats!

Herbert Nietschs dyk till 111 meter innebär ett nytt världsrekord, detta trots en miss med tider mellan domaren i vattnet och domaren på båten. Domarna dömde benefit to the athlete och han fick sitt vita kort. Martin Stepanek klarade som sagt sitt dyk han också men det sägs att han såg betydligt tröttare ut efter sina 100 meter och att han hostade, vilket kan betyda squeeze.

Sverige ska nu ha möte om tio minuter för att bestämma taktik inför det statiska imorgon. Klart är dock att Sverige kör på samma teknik som vanligt - satsa lite lägre än personbästa och låt de andra lagen diskvalificera ut sig.

HEJA SVERIGE!
Skrivet av: Emil, 2006-12-09 14:45:34

Andra dagen konstantvikt

Idag var det andra dagen av konstantvikt och av svenskarna så var det Isabelle, Per och Annelie som skulle dyka. Vädret var nästan perfekt med väldigt låg vind och inte särskilt stor ström. Det var skönt därute och barnsjukdomarna från igår var borta och systemet fungerade perfekt.

Isabelle skulle hämta en tag från 41 meter och hade med sig Bill som coach. Hon dök djupt för första gången för en dryg vecka sedan och har på träning gjort 50 meter. På en av de officiella träningsdagarna fick hon en liten blackout när hon dök till 48 och bestämde sig alltså att annonsera grundare. Isabelle kom upp med ett stort leende på läpparna och levererade det första vita kortet till Sveriges damer. Senare på eftermiddagen skulle först Per och sen Annelie dyka men innan det var deras tur så hann en av de Italenska damerna bli diskvalificerad på grund av blackout. Det betyder att om Sveriges damer klarar sina dyk så hamnar Sverige på en andra plats inför pooldiciplinerna.

Per hade annonserat 68 och är i toppform nu med ett grymt statiskt resultat bakom sig på träning. Han menar att hemligheten är att äta massor med efterrätten dagen innan dyk. Väl ute på båten idag så såg han väldigt avslappnad ut. Per dyker i en tre milimeter Eliosdräkt, med enbart shorts och överdel. Han klarade lätt av sitt vita kort och svenska herrarna har nu tre vita kort inför pooldiciplinerna. Heja Sverige!

Annelie annonserade 70 vilket är flera meter under hennes personbästa, dagarna innan vm så dök hon till 75 men hon är hemlighetsfull med hur djupt hon har dykt. Har ni inte sett hennes dräkt så ska jag se till att lägga upp några bilder på den, den är fantastiskt snygg! Blåmetallic med en gul fridykning.se logo på bröstet och benet. LÄCKER! Annelie kommer alltid upp och ler och gjorde ett snabbt ytprotokoll och avslutade det med Hamdulla(typ) vilket alla säger när de lyckats med något i Egypten. Två vita kort till sveriges damer!

Imorgon dyker Lotta och som sagt - klarar hon sitt dyk går damlaget upp på en andraplats!
Skrivet av: Emil, 2006-12-08 19:41:03

Captainsmeeting

Just nu så pågår möte med alla kaptener för alla lag. Den stora frågan för kvällen är vad som händer med den dynamiska poolen. Den är 33 meter lång och enbart 16(!) grader varm. Väldigt kallt. Kanterna på bassängen har lutning och det är svårt att se helt vart man simmar. När de svenskar som inte dök djupt idag var där så var det ingen som simmade längre än 33 meter. Tobias visade dock framfötterna när han levererade 33 meter i den iskalla poolen. Dessutom är det väldigt hög salthalt i vattnet och viktningen som atleterna har sen förut blir helt fel och blypriset i Hurghada går stadigt uppåt. :)

Mer generellt så har det varit ganska dålig organisation och första dagens djupdykning blev uppskjuten på grund av flera olika anledningar. Domarna ser stressade ut och idag efter tävlingen var första gången som vi kunde se dem med ett leende.
Skrivet av: Emil, 2006-12-07 19:55:32

Domarkurs

Jag, Rahel och Hanli har gått domarkurs under vm och är en vattenlektion ifrån att vara färdigutbildade!
Skrivet av: Emil, 2006-12-07 19:54:30

Per kan också

Imorse när Per höll andan levererade han stabila 7.03 på träning. På frågan varför han inte höll längre så svarade han:
-"Jag kände att det räckte, sjuan var ett mål och det kändes jobbigt att fortsätta". Han var dock helt klar och det finns mer att ge där. Kan vi hoppas att han kan ge Herbert en match kanske?

Skrivet av: Emil, 2006-12-07 19:48:37

Första dagen djupdyk

Nu har de första atleterna tränat i poolen några mil bort. De var inte glada. 33 meter, rundade kanter, saltare än döda havet och 16 grader kall. Fint sa en finländare som just simmat till ca 80 meters djup i bara badbyxorna. Första dagens djupdyk har inneburit en viktig förändring för svenska damer. En USA dam kom upp och fick Black out. Försenad i djupet av tryckutjämningsproblem och en förkylning i kroppen (f ö Stepaneks flickvän - Juliana). Danskarna kanske inte är så säkra på sina resultat i de kommande grenarna då de lämnat in ganska höga djup. Peter gjorde sina 80 lätt. Stig och Henning har dock lämnat in djup farligt nära sina personbästa. Likaså finländarna verkar inte ha dragit bort lika mycket som t ex svenskarna. Kanske svenskarna borde ha dragit av ännu mer. Weine hade packningsblack out i starten och det var bara turen att han vakna till liv och dök sekunder innan de 30 sekunderna. Weine vill inte ha coach men Lotta såg det och ropade dyk,dyk,dyk. Väl uppe såg jag honon ta sina tre andetag göra protokollet och sedan hann hypoxin i fatt honom och han börjar skaka. Men han hade ett fast grepp i linan och började andas ungefär samtidigt som jag började räkna ut svenska herrlaget. Tur, ja faktiskt.
Klarar Svenskarna sina djup så ligger Svenska herrar sjua och damerna trea.
Skrivet av: Sebastian, 2006-12-07 16:51:23

Herbert Nietsch håller andan länge!

Igår när jag satt vid poolen så fick jag se Herbert hålla andan i 9.03 och komma upp helt klar. Han har annonserat 111 på djupdyket och kommer säkert försöka på statiska världsrekordet också!
Skrivet av: Emil, 2006-12-07 16:33:53

Sverige och vm!

Fridykning.se drar idag igång rapportering från vm. Vi har varit lite sega men nu finns det. Sprid det till alla intresserade fridykare!

Så här är läget:
Pojkarna har annonserat: Weine: 65, Bill: 66 och Per: 68. På träning har de alla gjort djupare dyk än så. Weine var väldigt på gränsen när han kom upp och klarade ytprotokollet i sista sekund. Bill klarade sitt dyk galant. Två av två möjliga vita kort till sverige hittills! Imorgon dyker Annelie som har annonserat 68, Isabelle som har annonserat 44(tror jag) och Per.

Mer uppdateringar kommer så småningom, när jag får höra mer om vad som händer. Jag håller utkik!
jag håller utkik

Skrivet av: Emil, 2006-12-07 16:16:30