RAPPORT

Kort summering av Nordic Deep 2006 15-20 augusti

* Det var fler än tio nationaliteter representerade.

* Det slogs inte mindre än 19 nationella rekord. Totalt genomfördes 157 dyk vilket gör det till 2006 års största tävling i fridykning (undantag kommande VM).

* Stig från Danmark och Elizabeth från Norge vann på totalpoäng.

* Sveriges Television sände ett inslag på 4 minuter om tävlingen.

* Det slogs tre svenska rekord, först tangerade tobbe DNF 113 för att tio minuter senare få se förstagångstävlande Anders Larsson simma 114 meter. Sen simmade Yamina 100, även hon DNF och kom upp klar och inte med en darrning. Efter det simmade Weine 169 meter och fick stå och svettas vid kanten när Per Westin simmade förbi 160 meter för att gå upp på 163 meter.

* Där var två misslyckade försök (Weine och Per Westin) på att ta Bill Strömbergs FIM rekord på 69. Weine fick squeeze och det rosslade oroväckande vidare misslyckades både Annelie och Klara med att ta Lotta Ericssons CNF på 41 meter.

* Vi hade flera blackouts på de djupa dyken som alla slutade bra. Wolle gick för djupt i ett av sina dyk (som vanligt, är lätt att säga) och Klara skrämde alla med en oväntad och djup BO där första säkerhetsdykaren misslyckades med sin tryckutjämning och domaren i vattnet och andra säkerhetsdykaren hittade henne just som hon blev medvetslös på 21 meters djup. Tredje säkerhetsdykaren assisterade direkt på ytan och Klara var tillbaka först efter BTT och ett lyckat inblås. Livlina och anti-ballast systemet behövde aldrig användas.

Hela incidenten ledde till en givande en timma lång diskussion på kvällen kring räddning av fridykare. Wolle och Stig gick på olika linjer och närvarande dykläkare/forskare Mats Liner, Forskaren Johan Andersson samt akutsjukvårdaren Daniel Flöjt redde ut flera begrepp och tillförde ny insikt. (Mer om det här).

Peter Lindholm från Karolinska Institutet anslöt en kväll och tillsammans med närvarande medicinare och biologer hölls ett 2.5 timmar långt föredrag/diskussion kring hypoxi och squeeze.

* Forskare var på plats för att mäta syrevärden, blodvärden och lungvolymer på en del av atleterna för att ta reda på om blackouts orsakar hjärnskador eller inte.

* Nio personer utbildades inom HLR enligt kommande EU standard.

* Henning visade att han kan simma 200 nästan närsomhelst, även i Lysekils grunda 25meterspool. Stig simmade 150 meter utan fenor. Wolle gjorde ett lyckat dyk med fenor till 75 meters djup i Gåseklåvan som tillåter dyk till 85 meter (the green hole :-).

* Ni läsa resultaten här.

* Till aidarankingen har vi vanligt poängsystem men till nordic deep hade vi nordicdeep points som räknades olika i olika grenar för att FIM skulle kunna tävla mot CWT och CNF osv, trevlig läsning!