Senaste nyheterna

Viking challenge Ã…land
Ålands Fridykare har nu gjort sin debut som tävlingsorganisatörer. Anders Larsson ledde en satsning som engagerade en kader av logotyp beklädda team ålänningar. De har tryckt sitt emblem (den liggande trean) på allt utom sina kalsonger. Mathias lanner och Rahel Zemoi dömde i en tävling som under ca 4 timmar innehöll alla tre bassänggrenarna.

Cirka sex atleter i varje gren var anmälda i tävlingen som annordnades under AidaFinland. Det var en liten tävling med stor dramatik. Ulf dextegen kom dit med avsikt att ta det svenska rekordet i STA (Peter Boivie 7.28). Marcus van Schmalense skulle simma 136 och klå Anders Larssons 134 meter utan fenor. Jag kom dit för att sätta ett PB med fenor, likaså Göran Ahlby kom dit för att briljera i DYN.

Både Ulf och Marcus stod över alla andra grenar och fokuserade enbart på sina rekordförsök.

Ulf närmade sig 7 och det såg ut att kunna gå. När han satt ner fötterna för att börja kämpa spände han kroppen flera gånger på ett underligt sätt (ungefär där Ahlby brukar släppa ut mängder av luft). Han tränar med forne rekordhållaren Ahlby (6.47) som också coachade honom i dag. Med var de Ahlbyska plastkorten där uppvärmningen fanns tryck med direktiv för varje sekund.
Ulf bar en 6.5 mm Sporasub dräkt som fick honom att flyta upp och inte riktigt låta benen komma ner på botten. Vid 7.12 kommer han upp får vitt kort, det lilla snöret mellan goggles och näsklämma gör att han inte missar näsklämman i surface protokollet.
Han beskrev senare sin andhållning som ganska oharmonisk och som ett misslyckande. Ett misslyckande som skrivs in som den näst längsta tid som en svensk någonsin hållit på tävling.
Själv kommer jag upp på ca 6.25 och får någon slags LMC i tungan (ny upplevelse) och får ur mig ett nasalt I am OK.
Vältränade Tobias Nilsson (jag är hungrig, när ska vi äta) håller sig väl inom marginalerna och trappar upp lite för varje gren: 5.05 och sedan 141 med monofenan och sist 111 utan fenor. 111 meter räcker bara till en tredje plats i DNF. Tobias vinner tävlingen på totalpoäng. "12 meter efter" (6 poäng) kommer jag själv som experimenterar med snorkelfenor i DYN och gör ett dyk som varar i 2.45 och stoppar vid 108 med ryckningar i axeln. Men dagens längsta dyk (i tid) tillkommer

Marcus "jag får ångest när jag känner lukten av klor" van Schmalense. Han kör med ca 7 kg nackvikt (?) och utan dräkt. Han vinklar fram långsamt i 25 metersbassängen, gör flera fula frånskjut och jag (som coachar vid kanten) betvivlar honon runt 100 men får upp hoppet när han vänder vid 125. Jag klonkar vilt i räcket när han passerar 135 och han kommer upp på 136 svensk rekord med ett dyk som vara ca 3 minuter. Han ser medtagen ut och jag ryter nervöst flera gånger då jag får för mig att han ska sluta andas. Dock minns han alltihop.

Johan Larsson gratulerar friskt men slutar strax och le och börjar fokusera. han vill ta tillbaka rekordet. han drar på sig sin simdräkt och sitter tyst och stirrar på vattenytan. jag betvivlar att han kan klara det då han säkert slösat massa energi på arbetet med organisationen och dessutom har han inte rakat bort ette enda hårstrå på kroppen (vilket han brukar göra). Han drar i väg i vad som liknar en instruktionsfilm i DNF teknik. exakt 2.5 armtag per längd vilket är perfekt i 25an. Han spurtar från 125 och går upp på 142 (dagens längsta dyk alla kategorier). Svenska rekordet är hans igen.

2007-11-21 12:35:42 | Sebastian
Resultat VM i djupdyk utan fenor
Annelie frös och vände på 20 och missade därmed den medalj som hennes 45 meters dyk förmdligen skulle gett.

Lotta E försökte friskt på 46 men fick en BO vid ytan.

Lotta W fick sin första TAG på en tävling med ett dyk till 25 utan fenor.

Johan D gjorde ett enkelt 40 meters dyk.

Weine vände i ett försök på svenska rekordet (annonserat 54)

Sebastian (undertecknad) gjorde sitt dyk till 56 och satte därmed svenskt rekord med fyra meter extra. I annonseringen var dyket värt en tionde plats men efter alla BO.s och regelbrott blir dyket en femteplats.

2007-11-03 14:49:09 | Sebastian
Resultat svenska djupdyk med fenor


Johan kämpade mot en LMC efter ett 86 dyk, gjorde SP åt fel håll lite för sent. I övrigt starkt. Lotta V hade öronproblem, vände sig om några gånger, men avbröt till slut.


Annelie simmade till 77, skakde till vid ytan men gjorde SP. Hennes brons blev silver efter Nataljas BO

Weine svimmade under ytan och råkade ut för en ordentlig squeeze som försämrade hans andning radikalt.
Erik Milles klarade sitt dyk till 65 meter och coachade sedan Johan och Weine. Lotta E stod över.

//Haer fanns en gang en dramatisk bild pa en fridykare som tagits till ytan av saekerhetsdykarna. Taevlingen sag ungefaer tio sadan haer dramatiska blackouts. Ingen fick dock nagra men av detta.//
mer foton

2007-11-01 18:22:17 | Sebastian
Träning i VM-byn i Sharrm, Röda havet
Världens bästa sida vid sida. Kanske saknar vi ett eller två toppnamn men annars är dom bästa här från alla kontinenter.

Mycket japaner och spanjorer och en hel del fransmän och italienare, men hela 7 svenskar här och de är i god form. Jag tror att vi kommer att få se 5 eller 6 försök på svenska rekord. Det är naturligt att discplinen utan fenor får mycket uppmärksamhet då den varit outforskad länge. I Sverige har det i stort sett bara varit Bill och Sebastian (undertecknad) som jagat rekord. Och Johan D har just avslöjat vår hemlighet: "det är mycket lättare än man tror". Själv har jag tränat så mycket utan fenor nu att jag känner mig stark i vattnet där någon som är van vid fenor kanske känner sig allmänt "sjunkande". Det fina är att när man sedan sätter på sig fenorna igen då känner man sig starkare än innan - nästan som om det vore fusk. Jag har tagit mina plastbifenor till 66 här i Röda havet.

Lotta E ger upp CWT och sparar sina trötta lungor, men kommer nog försöka ta tillbaka sitt CNF rekord från Annelie, Lotta Vilde kämpar med trykutjämning efter 35, Annelie testar ny fena och funderar på vad Natalja och Sara kan tänka sig för djup, Johan är frisk och stark och självsäker och testar på PB djup, Erik överventilerar (det ska vara trevligt att dyka) och håller sig runt 65, Weine har inte utmanat djupet på samma sätt som i Dahab, här i Sharm vill han ha ett bra djup som kvalificerar honom till lag-landslaget nästa år. Och jag skärpte till mig och lämnade inget åt slumpen och gjorde ett fokuserat dyk till 55 CNF i dag.

2007-10-28 18:28:25 | Sebastian
Svenska resultat i Triple depth
Annelie morskade up sig idag och satte svenskt rekord i CNF, 42 meter utan fenor. Hon har inte simmat utan fenor pa ett ar men det gick. LMC var dock inte langt borta. Weine vaende pa 45 och gar sedvanligt med stora bomullstussar i oronen och ser ut som ett fan stundtals. Sebastian simmade ner till botten och madde fin fint. Kom till ytan och tappade huvudet bakat och svimmade (sag nag fanigt ut det med). Peter B dok om CWT och klarade det. Vaende dock pa 29 i CNF. Lotta E dok ej. Lotta V jobbar pa mouthfill. Johan D har saekerhetsdykt, men borjar med sin egen traening i morgon. Borjar med att laegga linan pa 75. Annelie traenar vidare pa djupa djup. Sebastian Klaettrar i berg. Och vad Weine och Lotta har for traeningsplaner aer oklart.

Forsta taevlingsdag i Sharm 1 nov.

Sara Cambell (UK) satte tre vaerldsrekord 81, 90, 56 - hon har bara dykt ett ar och ingen har satt sa manga WR pa sa kort tid.

Hebbe har simmat ner till 83 utan fenor och nu far Trubridge sig en match.


2007-10-21 20:03:23 | Sebastian
CWT i Triple depth
I korthet. Gordon = serbiskt rekord. Peter får en dålig start och missar SP på ytan, men får restart i morgon pga av strulet vid ytan. Annelie vänder tidigt. Sebastian står över. Johan säkerhetsdyker. Lotta V coachar och gör träningsdyk till 39. Lotta E vänder tidigt med öronproblem. Och Weine som förtjänar ett bra dyk efter omdömmet att dra av massor från sitt PB, går ner till 80 men får en SWB strax under ytan och börjar dra,och säckar ihop på ytan. I morgon är sista tävlingsdagen och Weine och Sebastian har annonserat 53 i CNF vilket är NR. Annelie tar en rövare och annonserar 42 vilket kan bli NR likaså.
2007-10-20 20:38:48 | Sebastian
Svenskar tävlar i Egypten
Trumhinnan. En liten detalj på våra kroppar. Men så avgörande för att lyckas i vår sport. Att hålla den ute genom att trycka upp luft från lungan eller munnen. Weine Gustavsson (STH) kan hålla andan ner till 80 minst, men i ett försök i en tävling i Röda havet att dra sig ner till 73 (FIM) missade han att tryckutjämna i några meter och ena örat låste sig.

Det är tjusningen med fridykning (och många andra sporter) - någon sekunds ofokus och allt kan vara över. Nu innebär det bara at han är desto mer utvilad inför morgondagens tävling, den prestigefyllda CWT (med fenor) där han gjort PB efter PB (personbästa) hela veckan.

Också Annelie Pompe har vilat. Hon kommer i kväll att annonsera ett världsrekorddjup - 89 meter på ett andetag med en monofena. Det kan gå - hon har gjort 86 och hon har åkt med tyngder ner till 92 och tagit en näve sand i Blue Hole. Det är där tävlingen Triple depth hålls.

Mer om detta här:
http://www.freediving.biz/features/coachingannelie.html

2007-10-19 17:22:14 | Sebastian