www.fridykning.se
Snorkla och fridyka
Snorkling handlar egentligen bara om att simma uppe på ytan och titta ner, kanske simma ner någon meter under några sprattliga sekunder.
En fridykare däremot, tar sig an djupet med större lugn och kontroll.

När vi semestrar är det ofta inte långt till sjöar och hav. Det krävs inte mycket instruktion för att en person ska kunna ta sig under ytan och hålla andan lite längre. Det finns en värld och en ny känsla att upptäcka under vattnet.

Konsten att snorkla djupt.
Alla har en fantastisk förmåga att hålla andan. Den är faktiskt medfödd. Det krävs bara att komma över ovanan och lära sig några enkla
tekniker. Du kan närma dig snorkling som om det vore en form av äventyrsaktig motion, eller en stunds undervattens-sightseeing. Du kan lägga till ett element av personlig tävling, där du vill komma djupare och vara under ytan längre. Du kan också ta det ett steg längre och sträva efter det perfekta dyket. En närvaro i nuet där du söker harmonin i varje rörelse. Där alla moment är fria från stress och förväntningar på resultat. Då kan djup snorkling bli en inre upplevelse lika mycket som en yttre.

För scubadykaren
Som scubadykare finns det flera olycksscenarion där färdigheter inom fridykning skulle kunna rädda ditt liv. Enbart självförtroendet som kommer ur att veta att man klarar en fri uppstigning från 25 meter skänker ett lugn som hjälper dig hantera en potentiellt farlig situation.

"Jag kan inte hålla andan", är något vi ofta hör innan våra kurser. Men det brukar inte vara några problem coacha någon till tre minuter i andhållning, även de som sade sig aldrig slutat andas mer än 40 sekunder innan.

Är fridykning farligt
Ja som allting annat kan fridykning vara farligt om man gör fel. Då och då drunknar någon nybörjare eller harpunfiskaren ute i världen, vanligaste anledningen är att de har fridykt ensammma och/eller hyperventilerat innan ett dyk (andats för mycket). Bland seriöst tränande fridykare (klubbar, tävlingar, kurser, utfärder) har det aldrig drunknat någon fridykare i Sverige - detta är säkra sammanhang att fridyka i. Det är du som är nybörjare, eller tror att du inte är det som är i farozonen.

Upplevelse
Att lära sig fridykning är detsamma som att lära sig nya saker om sin kropp. Det kommer självinsikt på köpet. Du får en helt ny förståelse för själva förutsättningen för liv - syret. Det handlar om ditt blod och din andning och din förmåga att slappna av. Det kommer också ett självförtroende som kan tas med tillbaka in i vardagen - att ha varit på djup du trodde vara omöjliga. Hos fridykning.se ger vi studenter möjlighet att åka tyngder ner i djupet - det är som ett omvänt bungyjump. Har du gjort ett sådant kommer du med ett helt annat lugn hantera en dykincident med tuber. Färdigheter inom fridykning kompletterar dig som scubadykare!

Tio skäl att fridyka
1)
När du fridyker slipper du lita till teknisk utrustning som kan gå sönder när som helst och försätta dig i en livsfarlig situation.
2) Du slipper riskera att andas dålig luft som dessutom kostar pengar att fylla.
3) När du fridyker kan du följa din instinkt för att ta dig ur en farlig situation, om du gör det under scubadykning – det vill säga, håller andan, så kan du skada dina lungor. Det är mer naturligt att inte andas under vatten.
4) Konstigt nog är det så att en duktig fridykare kan vara nere längre än en scubadykare under en dag. När tankdykaren måste gå upp för att inte riskera dykarsjuka, då kan fridykaren simma upp och ner ett tag till.
5) Fridykaren kan simma mycket fortare och röra sig över en större yta.
6) Fridykaren skrämmer inte bort vissa djur och fiskar och kan simma snabbt nog för att intressera sälar och delfiner.
7) Det är bekvämt att simma under vatten utan massa utrustning, för att inte tala om strulet på land som man slipper.
8) Fridykaren får uppleva den unika känslan av att i vissa stadier frifalla genom vattnet i hög hastighet.
9) Fridykare kan prata med varandra om allt de ser innan de dyker ner igen.
10) Fridykning tvingar dig att vara frisk och hälsosam.

Det går naturligtvis att upprätta en lista med scubadykningens fördelar – men det finns det inte plats för här :-)