Aeris F10 Freediving Watch
Den enda dykdatorn på marknaden som är en renodlad fridykarklocka.

Världsrekordhållaren Martin Stepanek har varit med om att utveckla Aeris F10 djupmätaren. På sitt 122 meters världsrekord (med monofena i djup) bar han den. Den gick sönder på 120, vilket är ganska bra för en klocka som är gjord för 100 meter.

I korthet kan sägas att F10 Aeris har allt som Suunto D3 hade, och lite till. D3 tillverkas inte längre, men finns kvar i vissa affärer. Suunto kom ut med D4, men den var dyrare och innehöll funktioner för Scuba dyk och även en del teknisk dykning. F10 är helt fokuserad på fridykning och naturligtvis billigare än D4 och med fler fridykarfunktioner än D4. Utvecklingen har tagit lång tid. Detta är en klocka fridykare har väntat på. Kolla artikel och diskussionerna forum 1, forum 2, forum 3
Aeris hemsida som beskriver alla tekniska detaljer.

De grundläggande funktionerna:
- Visar under dyket hela tiden djup och hur lång tid du dykt.
- Efteråt kan du se hur djupt du dykt och hur länge du var nere.
- En av de viktigaste funktionerna som bara finns på fridykningsklockor är att du ser hur länge du vilat sedan förra dyket, så du vet att du återhämtat dig. Till detta kan du sätta ett larm, så du slipper titta på klockan hela tiden.

Vad som är bättre än gamla D3 är att F10 har flera alarm (3st) som kan sättas till olika tider och olika djup. Alarmen är högre än hos D3. Du kan få den att pipa och lysa var X meter. Så du hör var du är. Vid varje larm finns en liten lampa som blinkar. När larmet går lyser "displayen" upp av sig själv. Den sägs vara mycket lättare att läsa av än D3. Precis som gamla D3 så samplar F10 varje sekund. Den är godkänd till 100 meters djup. Martin Stepanek dök till 122 och F10 gick sönder på 120 meter.
Du kan naturligtvis plocka ut alla data till din dator om du har PC interface som snart säljs i Sverige.

Kolla film på youtube. Med exempel på hur den kan ställas in.
- Klockan loggar 99 dyk och ger dig massa information om dessa dyk.
- Bra är att du själv kan byta batteri.
D4 måste skickas in.
- Vad "profesionella" fridykare önskat sig är mer än 99 loggade dyk, samt att du själv ska kunna programmera klockan och displayen. Detta går inte.

Klockan kommer att säljas till FSE´s medlemmar (FSE-email-listan). 2800:- , finns för leverans nu.


Skandinaviskt rekord: 65 meter CNF, dyktid 2.40, vila före dyket 8.44, tre uppvärmningsdyk innan.
Alarm, satta på 25 och 62 meter.