Utrustning - Några råd till nybörjaren - översikt här

Vill du bli duktig på fridykning behöver du i första hand en dräkt. Du kan använda din våtdräkt från scubadykandet eller en windsurfingdräkt i neopren. Men den dagen du inser att fridykning är din grej, köp då en måttsydd dräkt som duger att träna med i skandinaviska vatten; exempelvis från EliosSub eller Top Sub. Är du normalbyggd är Mares instinct ett bra billigt alternativ. En dräkt bör vara 5mm tjock och dubbel över bröstet. Den bör ha en slitstark yttre yta som klarar av våra klippor (nylon). Därefter kan du börja se dig om efter bättre fenor, mask och allt det andra. Stirra dig inte blind på avancerade fenor - börja med en enkel plastfena t ex Mares polytech (en av de prisvärdaste), eller Mares Razor, finns även Imersion eller Cressi Gara. En bra lågvolymmask är inte så dyr; välj technisub sphera, eller Mares samurai eller Star, eller Cressis minima, eller superoccio. Mares säljer också ett bra gummibälte (elastic) som gör att du kan andas friare. Bästa djupmätaren på marknaden i dag är Suuntos D4, eller Mares Nemo, i gediget stål.

Råd till dig som hållit på ett tag

Du har märkt att det blir svårare och svårare att komma djupare. Kanske har du inte tid att träna så mycket och orkar inte satsa på hård grundträning - då är bättre utrustning något för dig. Kolfiberblad till dina fenor kommer garanterat ta dig djupare och längre. C4carbon passar till Mares fotficka. Mares säljer även grafite och kolfiber blad (carbon pure).
Djupast kommer du med en monofena och där säljer waterways bland dom prisvärdaste. Monofenan kan vara svår att hantera, främst i bassäng. Det är förmodligen två olika fenor som tar dig långt i bassäng kontra vad som ger dig kraft upp från djupet. Många vill ha en mjukare fena för bassängträning. Kanske vill du ha en mer elastisk dräkt; då bör du titta efter en 3mm dräkt med open cell/smoothskin neopren på utsidan och något modernt material på insidan (som inte behöver tvål för att glida i) Tips här. Du bör verkligen ha ett mujkt gummibälte som låter dig ta djupare andetag och som inte glider upp på magen. Nu bör du också träna med livlina till handleden när du testar dina gränser i djupet. En liten minificklampa fästad vid masken gör nytta nere i det mörka djupet.

Behöver du en sån här?

Här är några ställen där du kan köpa utrustning:
Waterways - monofenor -
C4carbon - kolfiberblad, som passar till dina sporasubfickor.
Diveinn - allt och billigt. Postorder.
Onebreath - nästan allt och från svensk leverantör
W/dyk - lite bra grejer.
Danberg - vissa grejer, t ex imersion fenor.
Fenvalter - säljer waterwayfenor
Om fenor. Dom finns i olika material; plast, glasfiber, kolfiber. Dom finns i olika styvhet. Det förra en prisfråga det senare en smakfråga. I allmänhet ska man ha styvare fena vid dyk neråt och mjukare i bassäng. Ju mer benmuskler desto styvare fena skulle man kunna säga, men det är en fråga om stil och teknik.
Register över fenor - här.

Register över masker - här.

Extra utrustning: näsklämma och simglasögon för träning av statisk och dynamisk. En pulsklocka för att hålla pulsen uppe när du konditionstränar och se hur pulsen reagerar när du håller andan. Suunto har flera vattentäta.

Naturligtvis räcker det egentligen med en mask och sen hoppa i, men om du skulle ha 10 000:- att spendera så köper du lätt upp dem på häftiga fridykningsprylar.
Här är mer info: http://www.chez.com/paradisia/

Jag tänkte besöka denna butiken, som via mail har bekräftat att de har
näsklämmor i lager:
http://www.vieuxplongeur.com/catalog/product_info.php?cPath=449_453&products_id=631

Mask - med liten volym 400:-
Fenor - långa mjukare 1000-3000:-
Dräkt - med större rörlighet 1400-3000:-
Bälte - något elastiskt 200:-
Specialvikter på nacke, fenor. 200-500:-
Djupmätare 1000-4400:--
Näsklämma 300:-
Simglasögon till statisk & dynamisk. 200:-
  5000 - 11000:-
Lite bilder på grundutrustning. Fler länkar till utrustning.